EO

Elektronica 65 jaar

 
ch

Vaktijdschrift Elektronica

wordt deze maand 65!

Het zou het dus eigenlijk (bijna) met pensioen moeten. Maar dat gaan we niet doen. Hoofdredacteur Kees de Waal is juist bezig om het blad in een nieuw jasje te steken. En als verjaardagscadeau heeft hij een mooie tijdlijn gemaakt. Hieronder publiceren we die - inclusief aanvullingen die te lang (of te digitaal) waren voor het magazine.

 

Veel lees- en kijkplezier!

el
 
   47  


Uitvinding van de transistor door John Bardeen, Walter Brittain en William Shockley in de Bell- laboratoria in New Jersey (VS)

1st

 
 
 
  53  

Eerste uitgave van het blad Elektronica, toen nog Radio Electronica. Met 2 c's. Het blad werd opgericht door hobbyisten in Haarlem en uitgegeven door uitgeverij WiMar (Wim en Marie van der Horst).

omslag
 
 
 
  56  

Nobelprijs voor de Natuurkunde voor Bardeen, Brittain, Shockley voor hun onderzoek aan halfgeleiders en hun ontdekking van het transistoreffect.

nobelJohn Bardeen, William Shockley en Walter Brattain.

 

Ondanks het feit dat Shockley (midden) niet bij de uitvinding betrokken was en niet werd vernoemd op de patenten, besloot Bell Labs dat Shockley samen met Bardeen en Brattain op de publiciteitsfoto's moest komen.

 

Saillant detail: Shockley werd later een van de meest vooraanstaande aanhangers van de eugenetica.Op basis van gegevens van militaire IQ-tests kwam hij tot de conclusie dat intelligentie erfelijk was. Hij stelde vast dat mensen van Afrikaanse afkomst minder intelligent waren dan die van caucasian (blanke) afkomst. Op een gegeven moment suggereerde hij zelfs dat individuen met een IQ lager dan honderd sterilisatie moesten ondergaan, terwijl mannen met een hoog IQ als spermadonor moesten optreden.

 
 
 
  58  

De eerste werkende geïntegreerde schakeling door Jack Kilby van Texas Instruments.

 

tif 

De eerste IC: een samenstel van een transistor en verschillende elektronische componenten op een stuk halfgeleidermateriaal (hier op Germanium). De Brit Geoffrey Dummer had het idee al eerder in 1952 aan het licht gebracht maar zijn prototype werkte niet. (Foto: Texas Instruments)

 
 
 
  61  

TTL (Transistor-Transistor-Logica) door James Buie van Pacific Semiconductor.

ttlUit de patentaanvraag

 

De technologie heeft zijn naam te danken aan de transistoren die zowel voor de logica als de versterking werden toegepast. In voorgaande ontwerpen van logische schakelingen werden geen transistoren maar diodes, weerstanden en condensatoren gebruikt. Voor industriele torpassingen kwam TI in 1966 met hun SN7400 serie.

 
 
 
  62  

Uitvinding van de lichtgevende diode (led) door Nick Holonyak.

 

 
 
 
  Tijdlijn_1963  

63

De muziekcassette door Philips in Hasselt (B), 16 jaar later pas te beluisteren met je walkman (1979).

cassette

 

---------------------------------------------------------------------

 

1963 was ook het jaar dat de educatieve omroep Teleac werd opgericht die vele cursussen in de latere jaren op de cassette heeft aangeboden.

 
 
 
  64  

De Nobelprijs voor Natuurkunde ging naar Charles Hard Townes, Nicolay Gennadiyevich Basov en Aleksandr Mikhailovich Prokhorov voor fundamenteel onderzoek op het gebied van kwantum-elektronica, dat heeft geleid tot de constructie van oscillatoren en versterkers gebaseerd op het maser-laser-principe.

 
 
 
  65  

Introductie van de wet van Moore.

mooreGordon Moore (links), met mede-Inteloprichter Robert Noyce in 1970

 

Intel-oprichter Gordon Moore voorspelde in 1965 dat het aantal transistors in een geïntegreerde schakeling door de technologische vooruitgang elke twee jaar zou verdubbelen. En op een of andere manier wil iedereen in het veld graag dat die bewering keer op keer bewaarheid wordt. Zo bedacht CTO Bernard Meyerson van IBM in 2006: "Als je door slim ontwerpen twee keer zoveel functionaliteit op eenzelfde chipoppervlakte realiseert, voldoe je ook aan Moore." 

 

Ook kun je transistoren inmiddels stapelen - hoewel sommigen dat valsspelen vinden. En ach, anders is er nog altijd ‘zoveel creatief talent in de halfgeleiderindustrie, de fysica en de materiaalkunde, dat ik verwacht dat er nieuwe technologieën en materialen zullen komen, waardoor ‘Moore' verlengd kan worden', aldus CTO Ahmad Bahai bij Texas Instruments in Elektronica #3 2018. 

 

 
 
 
  67  

Patent van Frank Wanlass (Fairchild Semiconductor) over de CMOS-technologie is goedgekeurd. Het grote voordeel van CMOS is het lage stroomverbruik. Veel gebruikt als logische poort in IC's.

 
 
 
  68  

Op 9 december 1968 hield Douglas Engelbart. een presentatie over vooruitstrevende computertechnieken. Aangezien hij aan de wieg heeft gestaan van nogal wat uitvindingen die we nu nog steeds gebruiken, is de presentatie bekend komen te staan onder de naam 'Mother of all demo's.

 

 

Zo vond hij in '63 de computermuis uit:

 

muis

en was hij betrokken bij de ontwikkeling van Arpanet, de voorloper van het internet dat in 1969 in gebruik werd genomen.

 

Hij verdiende niets aan zijn uitvindingen, maar dat was dan ook niet zijn doel. Voor hem waren het voetnoten bij een veel groter project: de mensheid helpen bij het oplossen van steeds complexere problemen.

 
 
 
  69   "That's one small step for man, one giant leap for mankind."

ham

Het zogenaamde Apollo Guidance Computer (AGC) maakte gebruik van een real-time OS. Astronauten konden eenvoudige commando's invoeren. In de Apollo 11 zaten 2 AGC's. Elk met 72 kilobyte aan ROM en 4 kB aan RAM. De kloksnelheid was iets meer dan 1 MHz.


Tijdens de afdaling naar de maan werd de alarmmeldingen '1202' en later '1201' getoond. Neil Armstrong kende beide meldingen niet en vroeg de vluchtleiding om nadere uitleg. 12 seconden later kwam het verlossende antwoord, "Go, go!". De keus om de vlucht af te breken of door te gaan was gemaakt. Drie minuten later stonden ze op de maan. Bekijk een video over dit alarmerende moment op ArsTechnica.

 

De software van Margaret Hamilton die zij met haar team namens het MIT had geschreven voldeed aan de behoefte. De meldingen betekenden dat het systeem overbelast was geraakt en keuzes moest maken om alleen de belangrijke taken uit te voeren. Op de foto staat ze naast een stapel met het uitgedraaide programma).

 
 
 
  71  

De eerste microprocessor. De Intel 4004 met 2300 transistoren.

intel

 
 
 
  73  

coop

Martin Cooper leidde bij Motorola het onderzoeksteam dat de eerste draagbare mobiele telefoon ontwikkelde.

 

Op 3 april 1973, staand op Sixth Avenue in New York, voerde hij het eerste mobiele telefoongesprek. De mobiele telefoon, een DynaTAC, was draadloos verbonden met een basisstation op het dak van het Burlington House aan de overkant van de straat, dat aangesloten was op het vaste AT&T-telefoonnetwerk. Zijn gesprekspartner was Joel Engel, hoofd onderzoek bij Bell Labs en de grote concurrent op het gebied van mobiele telefonie.

 

Het prototype was zo groot als een baksteen en woog bijna 1,1 kilogram. Het zou nog tot 1983 duren voordat Motorola de DynaTAC-telefoon voor consumentengebruik op de markt bracht, vooral omdat het management meer zag in de potentie van autotelefonie. Pas vanaf de jaren negentig werd de mobiele telefoon gemeengoed.

 
 
 
  75   De relatief goedkope en snelle 8 bit-processor, de MOS 6502 door Chuck Peddle.

 

 

 
 
 
  76  

Oprichting Apple door Steve Jobs en Steve Wozniak vanuit deze garage: apple

Het hoofdkantoor van Apple nu:

appke

 
 
 
  77  

Moderne Elektronica volgens Teleac:

 
 
 
  78  

De presentatie van de eerste compact disk. Quote van Joop Sinjou, het hoofd ontwikkeling audioproducten van Philips: "De snelste beslissing in de ontwikkelingsfase was over de diameter van het gat in de cd. Ik legde een dubbeltje op tafel en dat werd de maat".

cd
-------------------------------------------------------------------- 

 

De titel 'Elektronica' wordt geïntroduceerd als vervanging van Radio Electronica. Het blad legt meer de focus op de industriële elektronica.


De onderwerpen onder de rubriek 'digitale techniek' verhuisden naar het nieuwe blad 'Databus'.

 
 
 
  81  

IBM presenteert de eerste PC op basis van de Intel 8088 microprocessor.

pc

 
 
 
  82  

De Commodore 64. Volgens het Guinness Book of Records de bestverkochte computer ooit. De 64 in de naam staat voor het werkgeheugen van de Commodore. In kilobytes.

comm

 
 
 
  84

foto: Boek ASML3.jpg


 

Oprichting ASML
asml

 
 
 
  86  

De Nobelprijs voor de Natuurkunde ging naar Ernst Ruska voor zijn fundamentele verrichtingen in de elektronenoptica en de ontwikkeling van de eerste elektronenmicroscoop (1931):

ruska

 

ruh En naar Gerd Binning en Heinrich Rohrer voor hun ontwerp van de scanning-tunneling-microscoop (Foto: IBM).

 
 
 
  88  

Nederland wordt aangesloten op het internet. De grondlegger van het NL internet was Piet Beertema. Zie hier zijn eerste ontvangen email:

mail 

 
 
 
  89  

De eerste demonstratie van nanotechnologie. 35 gemanipuleerde Xenon atomen in het logo van IBM voor het eerst getoond met een rastertunnelmicroscoop (STM, scanning tunneling microscopy).

ibm nano Foto: IBM

 
 
 
  92  

De digitale compact cassette van Philips. Een gevalletje voor het Museum of Failure.

 
 
 
  94  

Bluetooth uitgevonden door de Nederlander Jaap Haartsen in dienst bij Ericsson.

bluDe naam van de techniek verwijst naar de Vikingenkoning Harald Blåtand (Blauwtand) die het christendom in Scandinavië introduceerde. Het verhaal gaat dat hij erg van bosbessen hield en er zó veel van at, dat zijn tanden er blauw van kleurden. Het was oorspronkelijk de werknaam van het project, maar bij gebrek aan een betere naam is het ook de definitieve naam geworden.

 

In 2015 werd bekendgemaakt dat Haartsen wordt opgenomen in de Amerikaanse Hall of Fame voor uitvinders.

 
 
 
  97  

eol
live!

 

rob Onze salesmanager Rob Swart herinnert zich: "Wij waren de eerste engineering-website in de Benelux en in het begin werd er door de industrie erg sceptisch naar gekeken. Voor mijn eigen werk betekende het dat ik banners aan de man moest gaan brengen. En dat ik dus een computer nodig had met internetverbinding. Dat was nog niet zo gebruikelijk!

com "Ik ben toen zelf met de hoofdinkoper van Samsom Bedrijfsinformatie naar Correct Electronics in Rotterdam getogen om een Compaq 386 multimediacomputer aan te schaffen. Sindsdien zijn we uitgegroeid tot het grootste en meest bekende online platform voor Nederlandstalige engineers in de Benelux met gemiddeld 19.000 netto bezoekers per maand en meer dan 45.000 pageviews. En daar ben ik best trots op!" 

 
 
 
  05   Oprichting youtube! En wat leerden we ook alweer in het allereerste filmpje, gemaakt door de piepjonge mede-oprichter Jawed Karim? Oh ja, olifanten hebben een hele lange slurf! En dat is cool.


 

---------------------------------------------------------------------

 

Ook komt dit jaar de eerste Arduino uit, maar liefst 7 jaar voor de eerste Raspberry Pi.

 
 
 
  07  

Aankondiging van de eerste iPhone.


 
 
 
  09  

Onthulling van Tesla's model S.

st 

Futuroloog Maarten Steinbuch probeerde hem uit.

 
 
 
  10  

Nobelprijs voor de Natuurkunde voor Andre Geim en Konstantin Novoselov voor hun baanbrekende experimenten met betrekking tot grafeen.

graf 

Bekijk hier een uitgebreid interview over hun ontdekkingen

 
 
 
  12  

Verkoop van de eerste Raspberry Pi 's. Ontwikkeld aan de Universiteit van Cambridge en bedoeld voor educatieve doeleinden. Het motto: 'Iedereen kan programmeren. En dat mag ook wel, want we hebben heel wat programmeurs nodig in de nabije toekomst!'

ra

 
 
 
  17  

Introductie van de microprocessor EPYC 7601 van AMD met meer dan 19 miljard transistoren. 

 
 
 
  18  

Elektronica bestaat 65 jaar!

el

 
 
 

Gratis nieuwsbrief

EOL

 

Focus op

ABB BV
ABB BV

Machineveiligheid, systemen en componenten

Elobau Benelux BV *
Elobau Benelux BV *

creating sustainable solutions

Pilz Nederland
Pilz Nederland

Voor industriële (veilige) automatiseringsoplossingen

Rotero Holland BV
Rotero Holland BV

Stappenmotor - Servomotor - Elektro Magneet

Agenda

12 april 2021, online

Hannover Messe

De Hannover Messe is een van de grootste industriebeurzen.

13 april 2021, online

De Makers van Morgen

Over het versnellen van time-to-market en snel doorvoeren van productinnovaties

14 april 2021, online

Thundercomm / Qualcomm Webinar - 5G IoT

Webinar over 5G IoT oplossingen met de Qualcomm Snapdragon architectuur

Meer agendapunten »