TidalKite oogst energie met ‘onderwatervlieger’

De Friese start-up Sea Current heeft een ‘onderwatervlieger’ ontworpen waarmee het energie oogst in ondiepe getijdestromen. Het bedrijf heeft vorige week miljoenen euro’s opgehaald om het product marktrijp te maken.

schets werking tidalkite
Het systeem bestaat uit een TidalKite (1) die door middel van een high tech kabel (2) is verbonden met een power take off (PTO) (3). De aftakas wordt aan de zeebodem bevestigd door middel van een afmeerconstructie (4) en elektriciteit wordt naar de kust gedistribueerd door een onderwater elektrische exportkabel (5).

De gepatenteerde multi-wing TidalKite wekt schone elektriciteit op in ondiepe (en diepe) trage getijden- en oceaanstromingen met een efficiëntie die volgens de bedenkers resulteert in ‘een doorbraak van de prijs van elektriciteit geproduceerd uit getijdenenergie’. Eén meervleugelige onderwatervlieger (9x12m) kan 700 Nederlandse huishoudens van energie voorzien.

Een TidalKite-krachtcentrale zal bestaan ​​uit series onderwatervliegers. Elke onderwatervlieger wordt met een hightech kabel aan een monopile in de zeebodem verankerd en vliegt onder water over de stroming. De door de TidalKite gegenereerde trekkracht drijft een hydromotor aan, die op zijn beurt een generator aandrijft, die elke dag van het jaar op betrouwbare wijze groene elektriciteit aan het net levert, waardoor de behoefte aan opslag uit andere hernieuwbare bronnen wordt verminderd. Bovendien is de milieubelasting minimaal en is er geen horizonvervuiling.

SeaQurrent werkt sinds 2016 – en na verschillende schaalmodelproeven bij Marin en in de Waddenzee – toe naar een demonstratie van het vierde model van de TidalKite op Ameland.

De nieuwe investeerders zijn EIT InnoEnergy, PMH Investments, Invest-NL, de FOM en NOM als aandeelhouders. Samen met de bestaande aandeelhouders investeren partijen ruim 4,8 miljoen euro.

Raymond Meeuwsen, Investment Manager bij EIT InnoEnergy: “We zijn ervan overtuigd dat getijdenenergie een belangrijk onderdeel zal worden van de Europese energiemix en dat TidalKite hier een onderscheidende en belangrijke bijdrage aan kan leveren. Onze industriële connecties en energiespecifieke expertise sluiten goed aan bij de behoeften en ontwikkeling van SeaQurrent.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties (3)

  1. ‘Zeilen’ op onderwater stroming voor zee- vrachtvervoer bespaart zeer milieu- onvriendelijke ‘zware stookolie’ , mondiaal. Langzamer maar betrouwbaar en goedkoop …

  2. Getijden zijn constant aanwezig bij voldoende capaciteiten kan dit mede oplossing zijn wanneer krapte door weinig wind en zonneschijn is. waarvoor nu de centrales moeten blijven draaien.