Themadag Veiligheid van digitale gegevens

Het beheren van bankzaken via internet; het gebruik van wachtwoorden om computer of e-mail te beveiligen. Welke technologieën krijgen dit voor elkaar? Maar ook: hoe veilig zijn je gegevens eigenlijk? En hoe staat het met je privacy? Om hierop antwoord te geven, houdt de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) donderdag 11 februari een dag met lezingen, workshops en tentoonstellingen over de (on)veiligheid van onze digitale gegevens. De dag is voor een breed publiek en gratis toegankelijk.

Dankzij de vele toepassingen van internet en de opkomst van hulpmiddelen als computer, mobieltje en smartphone, worden digitale beveiligingstechnieken steeds crucialer. Gevoelige gegevens moeten niet op straat komen te liggen.

Waar zitten de zwakke punten van de informatiemaatschappij? Hoe kunnen problemen afdoende worden opgelost? Daarover gaat de ‘Super TU/esday’ van donderdag 11 februari in het auditorium van de TU Eindhoven. Het complete programma staat hier: http://www.supertuesday.nl/

Voor iedereen interessant

Het programma biedt voor iedereen wel iets interessants: voor vwo-scholieren, voor bedrijven en voor overheidsinstanties. En niet te vergeten voor het brede publiek: zowel geïnteresseerde leken die willen weten wat de stand van de techniek is, als mensen met interesse in de juridische, sociale en psychologische aspecten van ‘digitale veiligheid’ komen aan hun trekken. De dag bestaat uit Nederlandstalige en Engelstalige onderdelen.

Vwo’ers leren codes kraken

Vwo’ers kunnen bijvoorbeeld een workshop volgen, waarin ze leren hoe je een code kunt kraken. Ook krijgen ze uitgelegd hoe je toch een geheime sleutel kunt afspreken als je weet dat je wordt afgeluisterd.

Identiteitsdiefstal

Thrillerschrijver Charles den Tex, meermalen bekroond met de Gouden Strop zal een plenaire sessie over identiteitsdiefstal inleiden. In zijn boek ‘Cel’ wordt de hoofdpersoon opgepakt door de politie, die hem voor iemand anders houdt. Daarna volgt een forumdiscussie over identiteitsdiefstal. De samenstelling van het panel weerspiegelen de diverse disciplines die hiermee te maken hebben.

Enigma

Op 11 februari zijn op de TU/e ook historische stukken te zien, zoals de legendarische Enigma en ander codeermateriaal van het Nationaal Bureau voor Verbindingsbeveiliging (NBV, de Nederlandse ‘geheime dienst’). De Enigma was het apparaat waarmee de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog geheime boodschappen verzonden. Ook zijn er allerlei bijzondere, historische geheimschriften te zien. Van 8 t/m 12 februari is de TU Eindhoven een dependance van het Scryption, een museum dat zich richt op aspecten van schriftelijke communicatie.