‘Tesla’s’ GigaPress genomineerd voor de European Inventor Award

De aluminiumgietmachine Giga Press die is ontwikkeld voor Tesla is genomineerd voor de European Inventor Award. ‘s werelds grootste hogedruk-spuitgietmachine voor aluminium stroomlijnt een complex proces in de autoproductie door slechts twee tot drie grote gietstukken te produceren die de onderkant van een auto vormen.

De machine is ontwikkeld door de Italiaanse en Duitse ingenieurs Fiorenzo Dioni en Richard Oberle in dienst van het Italiaanse bedrijf IDRA. De pers is ontwikkeld voor de productie van elektrische voertuigen en helpt het afval, het energieverbruik en de CO2-uitstoot die gepaard gaan met de autoproductie te verminderen. ​

Traditionele methoden voor de productie van voertuigen vereisen het assembleren van de onderkant van grote auto’s uit tientallen individuele gietstukken. De Giga Press zorgt voor een paradigmaverschuiving in productiecapaciteit en -snelheid en stroomlijnt het complexe proces.

Hoe het werkt

Aluminium wordt gesmolten en in gesmolten toestand gehouden in de ovens van de machine. Terwijl de Giga Press de matrijs op zijn plaats klemt, vult het gepatenteerde 5S-injectiesysteem (Strong, Simple, Stable, Smooth and Sustainable) de matrijs gelijkmatig met ruim 100 kilogram gesmolten aluminium met een snelheid van tien meter per seconde. Een vacuümtank van 4000 liter pompt luchtbellen weg, waardoor een veelvoorkomend probleem van kleine gasbelletjes in de gietstukken wordt opgelost. Terwijl het metaal afkoelt en stolt, wordt het gietstuk uitgehard, bijgesneden en in- en uitwendig onderzocht op defecten met behulp van röntgenstralen en computersoftware. Dit kan elke 120 seconden worden herhaald om 500 castings te creëren, verdeeld over drie ploegendiensten van acht uur.

Recente verbeteringen aan de Giga Press hebben het afval- en energieverbruik en de CO2-uitstoot verminderd en helpen een consistenter eindproduct te creëren dat minder kost om te produceren. De Giga Press recycleert ook aluminium afsnijdsels en afsnijdsels, die weer in de smeltoven worden toegevoegd om het gestroomlijnde proces voort te zetten.

EV en andere auto’s

Hoewel de pers is ontwikkeld om aan de vraag in de productie van elektrische voertuigen te voldoen, kan de Giga Press ook de constructie van benzineauto’s produceren. Geely, General Motors, Volvo en Hyundai zijn hier naar verluid mee bezig.

De uitvinders

Fiorenzo Dioni ging in 1995 als ingenieur aan de slag bij IDRA, werd in 2009 hoofd engineering en startte in 2016 bij de Giga Press. Richard Oberle, die in de jaren zeventig bij IDRA kwam en in 2016 terugkeerde als consultant, heeft een bijdrage geleverd het 5S-injectiesysteem, dat de hydraulische vloeistof opnieuw in het systeem integreert om uitstoot en verspilling te verminderen, omdat het essentieel is om ervoor te zorgen dat de matrijsstukken tijdens het vullen aan elkaar worden geklemd.

Stemmen

De Giga Press is genomineerd in de categorie Industrie en heeft daar twee concurrenten:

Stemmen in deze en andere categoriën kan tot 9 juli via www.epo.org/en/news-events/european-inventor-award. De winnaars worden op 9 juli bekendgemaakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *