Terugverdiencalculator voor pomp- en ventilatormotoren

Met WEG’s online terugverdiencalculator voor elektromotoren kunnen gebruikers van pompen en ventilatoren snel zien wat de energiebesparing, terugverdientijd en de vermindering van CO2-uitstoot is.

De terugverdiencalculator is hier te downloaden en kan dan worden gebruikt op een PC of laptop. De calculator kan uitgebreide rapporten maken en een breed scala aan variabelen vergelijken, gebaseerd op het gebruik en de specificaties van de onderdelen. De terugverdiencalculator is niet beperkt tot WEG-producten: het rendement kan met elk product op de markt worden vergeleken. WEG denkt echter dat andere fabrikanten heel moeilijk de besparingen van WEG’s eigen hybride permanente magneetmotoren en kant en klare motoren met de IE3-rendementsklasse kunnen verslaan.

Als aanvulling op de calculator heeft WEG een Blackberry App ontwikkeld, die pomp- en ventilatortechnici onderweg kunnen gebruiken om besparingen te berekenen. De mobiele app is niet alleen bedoeld om de terugverdientijd van verschillende rendementsklassen (standard vs. premium efficiency) te vergelijken bij een nieuw project, maar ook om de bedrijfskosten van bestaande motoren te bepalen; om de terugverdientijd te berekenen wanneer deze door efficiëntere types worden vervangen. Hiermee kan ook de terugverdientijd worden berekend van een nieuwe motor, wanneer de oude uitvalt en opnieuw gewikkeld moet worden. Hierbij houdt het systeem er rekening mee dat de gereviseerde motor eventueel 2 punten aan rendement inlevert.

De online app kent twee instellingen, voor kW en pk, terwijl euro, dollar en pond als standaardvaluta zijn ingesteld. Andere muntsoorten zijn mogelijk onder de persoonlijke instellingen. Daarnaast beschikt de app over de CO2-emissiecoëfficiënten van steenkool, olie, aardgas en andere brandstoffen.