TEDxAmsterdam Award naar slimme windturbine voor in de stad

De TEDxAmsterdam Award/City of the Future Prize is uitgereikt aan dr.ir. Rossella Ferraro en dr.ir.arch. Alexander Suma voor hun windenergiesysteem voor de bebouwde omgeving.

Zij ontvingen de award uit handen van Carolien Gehrels, wethouder Economische Zaken in Amsterdam tijdens het TEDxAmsterdam Event in de Stadsschouwburg van de hoofdstad. De prijs wordt jaarlijks toegekend aan het beste idee voor een betere wereld. Ferraro en Suma van Ibis Power, een spin-off bedrijf van de TU Eindhoven, wonnen de prijs omdat hun windenergiesysteem een slimme oplossing is voor energiebewuste steden en een positieve impact zal hebben op de Nederlandse samenleving.

Rossella Ferraro kreeg een podiumplaats tijdens het TEDxAmsterdam 2012 Event. Hier inspireerde ze het publiek met haar TEDTalk waarin ze haar visie op windenergie in de bebouwde omgeving voor het voetlicht bracht. Het TEDxAmsterdam Event werd bijgewoond door de genodigden in de volle Stadsschouwburg en via live-stream bekeken door ruim 20.000 mensen.

Irwes

Het windenergiesysteem Irwes (Integrated Roof Wind Energy System) werd als winnend idee gekozen uit ruim 200 inzendingen. De jury was ervan overtuigd dat dit idee toekomst heeft in energiebewuste steden en was van mening dat technologie, design en energie hier op een charmante manier worden gecombineerd. De jury bestond uit bestuursafgevaardigden van TEDxAmsterdampartners KPN, ING, Deloitte, Shell, Philips, McKinsey en professors van de universiteiten van Leiden, Delft en Eindhoven. Met het winnen van een gouden Award-bokaal wordt Irwes opgenomen in het ‘Ideas Worth Doing’-programma. Hier wordt bekeken hoe het windenergiesysteem in uitvoer versneld kan worden met behulp van TEDxAmsterdam partners.

Het windenergiesysteem

Het windenergiesysteem van Ferraro en Suma wordt esthetisch geïntegreerd in het dak van een gebouw. Het is opgebouwd uit een aantal tunnels die de wind versnellen. Een taps toelopende, windvangende ingang realiseert hoge windvolumes en snelheid richting de windturbine in de top van het dak. Een relatief grote hoeveelheid energie kan zo worden opgewekt. Ook bij lage windsnelheden. Daardoor is er voor het eerst een rendabel windsysteem voor de bebouwde omgeving. In eerste instantie voor alle hoge gebouwen van +15 meter, in tweede instantie ook voor laagbouw. Hiermee kan over enkele jaren iedereen beschikken over schone, zelf opgewekte, betaalbare energie. Heijmans, VDL, Nelissen BV, Kuijpers Installaties, Hyteps, Honeywell en Philips Lighting ondersteunen de technologie van Irwes. Binnen twee maanden wordt het eerste windenergiesysteem geplaatst in Eindhoven.

Over Ibis Power

Het idee voor IRWES is ontstaan aan de University of Miami, VS, waar TU/e-alumnus Alexander Suma (32) als promovendus onderzoek deed. Gedurende een periode van twee jaar werd het concept doordacht, prototypes op kleine schaal gebouwd, getest en geverifieerd in windtunnel studies. Vanwege de sterke focus van de TU Eindhoven op energieonderzoek in de gebouwde omgeving, werd het systeem doorontwikkeld aan de TU/e in samenwerking met Rossella Ferraro (30). Irwes is nu ondergebracht in Ibis Power, een spin-off bedrijf van de TU/e.

Irwes is eerder deze maand tevens uitgeroepen tot winnaar van de Herman Wijffels Innovatieprijs.

TED en TEDxAmsterdam

TED is een non-profit organisatie die zich richt op het verspreiden van ‘Ideas worth spreading’. Het begon in 1984 in Californië met een vierdaagse conferentie over Technology, Entertainment en Design, maar inmiddels gaan de zogenpemde ‘TEDTalks’ over een veel breder scala aan onderwerpen. De jaarlijkse TED-conferentie nodigt de grote denkers en doeners van deze tijd – denk aan Bono, Bill Gates en Jamie Oliver – uit om hun ‘Idea’ inspirerend over te brengen. De randvoorwaarden: outside-the-box denken en maximaal 18 minuten presenteren. Al deze TEDtalks staan online. TEDxAmsterdam is een onafhankelijk georganiseerd evenement in licentie van TED en heeft zich als eerste onafhankelijke TED-organisatie toegewijd aan ‘Ideas worth doing’ om de verspreide ideeën ten uitvoer te brengen.