Bij de beveiliging van afschermingen moet er afhankelijk van de toepassing rekening worden gehouden met de meest uiteenlopende factoren, zoals het hektype, de desbetreffende inbouwsituatie en het specifieke gebruik. Pilz breidt hiervoor zijn assortiment op het gebied van veiligheidsvergrendelingen uit met meteen twee nieuwe sensoren: PSENmlock mini voor ruimtekritische toepassingen en PSENslock 2 met een geoptimaliseerd hygiënisch design en in nieuwe varianten met roestvaststalen onderdelen. Beide sensoren bieden daardoor met name voordelen voor de verpakkings- en farmaceutische industrie en voor de levensmiddelen- en drankensector.

Beide veiligheidsvergrendelingen worden gekenmerkt door een hoge manipulatiebescherming en extra flexibiliteit voor de gebruiker. Dit heeft een positief effect op de productiviteit. De nieuwe veiligheidsvergrendeling PSENmlock mini voor de bescherming van personen is met zijn kleine formaat ideaal voor ruimtekritische toepassingen zoals kleppen of kappen. Zo biedt de actuator, die op verschillende manieren kan worden gemonteerd, een hoge flexibiliteit bij het inbouwen. De nieuwe generatie van de veiligheidsvergrendeling PSENslock 2 biedt meer productiviteit door robuuste procesvergrendeling: dankzij haar robuustheid en beschermingsgraad IP67/IP6K9K kan ze ook onder zware en hygiënekritische omstandigheden worden gebruikt.

Twee nieuwe sensoren van Pilz voor veilighedsvergrendelingen: PSENmlock mini (links voor ruimtekritische toepassingen en de hygiënisch geoptimaliseerde PSENslock 2.

Geen ruimte? Geen probleem!

Met zijn kleine formaat van slechts 30 x 30 x 159 mm kan de veiligheidsvergrendeling PSENmlock mini ook altijd in ruimtekritische toepassingen worden gebruikt. De veiligheidsschakelaar beheert daarbij veiligheidsvoorzieningen, zoals kleppen en kappen, via een veilige sluiting voor toepassingen voor de bescherming van personen tot PL d, categorie 3 (EN ISO 13849-1). Een sluitkracht FZh van 1950 N (F1max: 3900 N), waarmee de “kleine” veiligheidsvergrendeling ook hogere krachten betrouwbaar beveiligt, zorgt voor een hoge robuustheid.

Ook geen tijd? Ook geen probleem!

De nieuwe PSENmlock mini kan met slechts twee schroeven eenvoudig en snel worden bevestigd. Hij kan in of buiten de veiligheidsvoorziening worden gemonteerd – passend bij de toepassing. De snelle montage bespaart uiteindelijk installatietijd. Bovendien kan de actuator zeer flexibel worden ingebouwd, omdat hij vanaf rechts en links en van voren kan worden aangebracht. Ook kleinere zwenk- en schuifdeuren kunnen hiermee probleemloos worden beveiligd. Machines kunnen daardoor veel flexibeler worden ontworpen.

PSENmlock mini en PSENslock 2 met beschermingsgraad IP67 (IP6K9K) zijn beschikbaar in speciale rvs varianten voor de farmaceutische industrie en de levensmiddelen- en drankensector.

Veilig en energiebewust

De tweekanaals aansturing van de hefmagneet en het bistabiele vergrendelingsprincipe garanderen een hoge veiligheid bij een stroomuitval: de laatste toestand blijft namelijk behouden en de deur gesloten. Bovendien profiteren gebruikers van een lager energieverbruik, dat helpt om kosten te verlagen. De OSSD-uitgangen detecteren fouten in de bedrading en schakelen de machine bij een fout onmiddellijk in de veilige toestand, waardoor de veiligheid is gegarandeerd.

Rentabiliteit inbegrepen

Daarnaast biedt de RFID-veiligheidsschakelaar met beschermingsgraad IP67 een hoge manipulatiebescherming volgens EN ISO 14119: de codering kan zelf worden gekozen – gecodeerd, volledig gecodeerd of uniek gecodeerd – en aan twee zijden is een hulpontgrendeling geïntegreerd. PSENmlock mini kan bovendien tot PL d, cat. 3 in serie worden geschakeld, hetgeen het bekabelingswerk minimaliseert en de inbedrijfstelling vereenvoudigt. Hierdoor kunnen kosten en tijd worden bespaard. In combinatie met de bedieningseenheid PITgatebox met het geïntegreerde toegangsautorisatiesysteem PITreader, het intelligente diagnosesysteem SDD (Safety Device Diagnostics) en de veilige kleine besturing PNOZmulti 2 van Pilz ontstaat er een economische en betrouwbare totaaloplossing voor de beveiliging van hekken.

Robuuste sluiting = meer productiviteit

Voor de procesbescherming op machines en installaties biedt Pilz in de productfamilie van veiligheidsschakelaars met magnetische sluiting PSENslock nu de nieuwe generatie PSENslock 2 aan. Ze wordt gekenmerkt door een efficiënte procesvergrendeling, ook bij strikte eisen: PSENslock 2 is met de beschermingsgraden IP67 en IP6K9K ongevoelig voor stof en water. Door het hygiënischere design is er geen vuil- en stofafzetting mogelijk. PSENslock 2 compenseert optredende toleranties, als gevolg van hekverschuiving of trillingen, betrouwbaar dankzij flexibel geplaatste actuatoren met grote contactoppervlakken en garandeert zo een hoge beschikbaarheid. Bovendien zijn er speciale varianten met rvs onderdelen beschikbaar voor hygiëne-kritischere toepassingen in de verpakkingsindustrie.

Betrouwbare krachtpatser

PSENslock 2 is zowel afzonderlijk als in serie universeel inzetbaar voor de hekbeveiliging en ontworpen tot en met de hoogste veiligheidscategorie PL e, cat. 4 volgens EN ISO 13849. De hoge sluitkracht F1max van 1000 of 2000 N en de manipulatiebescherming van de RFID-veiligheidsschakelaar via een zelf te kiezen codering (gecodeerd, volledig gecodeerd, uniek gecodeerd) bieden daarbij een betrouwbare procesbescherming, omdat ongewenste productieonderbrekingen worden voorkomen. Dit verhoogt de productiviteit. Met de optioneel verkrijgbare RFID-tag kan de vergrendelingskracht snel en eenvoudig trapsgewijs worden ingesteld, afgestemd op de desbetreffende installatie en de grootte van het hek. Deze slimme veiligheidsvergrendeling verhoogt zo de flexibiliteit in de ontwerp- en montagefase.

Alles en iedereen goed in het zicht

Dankzij de overzichtelijke indicatie via vier leds aan beide zijden kan de operator bij de inbedrijfstelling en tijdens de werking makkelijk de desbetreffende status herkennen. In combinatie met het intelligente diagnosesysteem SDD van Pilz zijn er uitgebreide diagnosemogelijkheden beschikbaar, waardoor de beschikbaarheid verder kan worden verhoogd. Voor toepassingen die een veilige sluiting voor de bescherming van personen nodig hebben, is er ook een versie met veilige sluitkrachtbewaking beschikbaar.

Geschikt voor branches met bijzondere eisen

Beide veiligheidsvergrendelingen bieden met name voordelen voor de verpakkings- en farmaceutische industrie en voor de levensmiddelen- en drankensector: PSENmlock mini en PSENslock 2 bieden dankzij hun beschermingsgraad IP67 (IP6K9K) en speciale rvs varianten voor de farmaceutische industrie en de levensmiddelen- en drankensector de juiste producteigenschappen voor de strengere hygiëne-eisen die daar gelden. Daarnaast garanderen de robuustheid en flexibiliteit van de veiligheidsvergrendelingen bijvoorbeeld ook in de werktuigmachinebouw of papierverwerkende industrie een betrouwbaar hekbeheer.