Technische sectoren willen meer arbeidsmigranten kunnen aantrekken

FME, Koninklijke Bouwend Nederland, Koninklijke Metaalunie, WENB en Techniek Nederland willen dat het makkelijker wordt om technici van buiten Europa aan te trekken. Het kabinet zou daartoe een vakkrachtenregeling moeten instellen, zoals in bijvoorbeeld Duitsland. 

Foto: Techniek Nederland

Een internationale vakkrachtenregeling maakt reguliere, functionele en tijdelijke arbeidsmigratie van buiten de Europese Unie mogelijk voor bepaalde sectoren, zoals de techniek. ‘Zo’n regeling biedt een gecontroleerde en gerichte aanpak om technische vakmensen aan te trekken die niet onder de bestaande kennismigrantenregeling vallen’, aldus de organisaties. ‘Een internationale vakkrachtenregeling maakt grip op migratie mogelijk, terwijl tegelijkertijd de beperkte arbeidsmigratie wordt ingezet voor sectoren die vitaal zijn voor de samenleving en de economie van Nederland.’

Volgens de brancheorganisaties is een vakkrachtenregeling dringend nodig om te voorzien in de groeiende behoefte aan technisch personeel en de maatschappelijke uitdagingen op het gebied van energietransitie en woningmarkt aan te pakken. Daarnaast benadrukken de technische sectoren ‘het cruciale belang’ van het behoud van de bestaande kennismigrantenregeling.

Een vakkrachtenregeling zou aan de volgende eisen moeten voldoen:

Circulair

De vakkrachten worden hoofdzakelijk in hun thuisland opgeleid en komen vervolgens maximaal vijf jaar werken in Nederland. Na deze periode keren ze terug naar hun land van herkomst.

Gereguleerd

De regeling maakt het mogelijk om onder strikte voorwaarden tijdelijke werkvergunningen te verlenen aan technici van buiten Europa.

Huisvesting

Werkgevers zorgen voor goede arbeidsomstandigheden en huisvesting. Dat is een belangrijke voorwaarde voor het bestrijden van malafide uitzendbureaus.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *