Techniek en innovatie tijdens de Maand van de Geschiedenis

Op 1 oktober start de Maand van de Geschiedenis. Honderden culturele instellingen organiseren activiteiten rondom het jaarthema ‘Eureka!’. Tussen de fietstours, rondleidingen, lezingen en festivals zijn veel activiteiten die de techniek en innovatie in Nederland in beeld brengen.

Tags:
In de tentoonstelling ‘Reis door de Tijd’ toont Christiaan Huygens als gids één van zijn slingerklokken.

Brandweer

Het begon natuurlijk allemaal met een emmer, maar hoe verliep daarna de ontwikkeling van de handbrandspuit? In het Brandweermuseum in Borculo, begeleiden gidsen reizen door de brandweertijd.

Borculo, Zuiderwaterlinie, iedere dinsdag en donderdag in oktober
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/page/27601/rondleiding-hoe-ontstond-de-brandweer

Hoogovens

Hoe kan een houten ring bestand zijn tegen ijzer van 1500 graden Celsius? Toch bleek die verhitting de oplossing voor een veelvoorkomend probleem bij de productie van staal. Voor kinderen is er een ontdekplek waar ze technische proefjes kunnen doen.

Velsen Noord, Hoogovensmuseum, 1 t/m 29 oktober 
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/page/29032/een-houten-pakkingring-bij-het-aftappen-van-de-hoogoven  

Militaire innovatie

Een rondleiding in het Nationaal Militair Museum toont de wereld van militaire uitvindingen en hun rol in de geschiedenis.

Soest, Nationaal Militair Museum, 7, 14, 21 en 28 oktober 
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/page/29241/baanbrekende-militaire-uitvindingen

Haber-Bosch principe

Sommige uitvindingen kunnen verwoestende effecten hebben. Dat geldt bijvoorbeeld voor kernsplijting, maar ook voor de uitvinding van Fritz Haber (chemicus 1868-1934) waar meesterverteller Marc Hermans het over zal hebben.

Voerendaal, Brunssum en Kerkrade, Bibliotheek Kerkrade e.o., 4, 12 en 19 oktober 
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/page/29167/spanning-voor-10-cent

Archiefstukken

Tijdens de rondleiding door de depots worden lokale archiefstukken uit De Bilt, De Ronde Venen en Stichtse Vecht getoond als de bouwtekeningen van de expressionistische watertoren in Bilthoven, archieven van de groenten- en fruitveiling uit Vinkeveen en foto’s van vrouwen met een fiets uit begin 1900.

Breukelen, Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen, 19 oktober https://www.maandvandegeschiedenis.nl/page/28748/van-bouwtekeningen-tot-een-fietsrevolutie-ontdek-innovatie-in

Stroom-lijning

De NVBS organiseert een lezing over omslagpunten bij de elektrificatie van het spoor. Zo was de Hofpleinlijn uit 1908 een van de eerste geëlektrificeerde spoorlijnen van Europa. Maar er moet ook nagedacht worden over de gebruikte spanningssoort op het huidige spoorwegnet in Nederland, nu het gelijkstroomsysteem tegen zijn grenzen aanloopt.

Amersfoort, Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen, 21 oktober maandvandegeschiedenis.nl/page/28681/lezing-stroom-lijning-bij-de-ns

Kwadrant

In de binnenstad van Zutphen vonden archeologen ongeveer tien jaar geleden een mysterieus voorwerp. Dit kon wel eens het oudste horloge van Europa zijn. Het kwadrantcollege verhaalt over dit instrument uit de Hanzetijd en hoe dat de koopvaarder letterlijk en figuurlijk verder bracht.

Zutphen, Stedelijk Museum Zutphen en Erfgoedcentrum Zutphen, 1 oktober 
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/page/28526/kwadrantcollege

Slingeren

350 jaar geleden ontwierp Christiaan Huygens de slingerklok. In de tentoonstelling ‘Reis door de Tijd’ toont Huygens als gids één van zijn slingerklokken. Kinderen gaan op ontdekkingsreis langs Huygens´ uitvindingen met een speurtocht.

Zaandam, Museum Zaanse Tijd, 1 t/m 31 oktober 
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/page/28600/de-slingerklok-van-huygens-de-oorsprong-van-je-klok

Cold Storm

Welke revolutionaire technologieën heeft Nederland voortgebracht voor de Koninklijke Marine? De 3D radar uit de Koude Oorlog, waarmee onze schepen tegelijkertijd de afstand en hoogte van een doelwit konden meten, kan de bezoeker zelf gebruiken in de experience Missie Cold Storm.

Den Helder, Marinemuseum, 1, 7, 15 en 29 oktober 
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/page/29374/houd-je-hoofd-koel-tijdens-de-cold-storm-experience

Vooruitgang

Jaffe Vink vertelt over zijn boek ‘De uitvinding van patatfriet en 49 andere uitvindingen die ons leven hebben veranderd’. Wat te denken van de komst van het koffiefilterzakje, de chocoladereep of de tractor? Een verhaal over vooruitgang, over mogelijkheden van wetenschap en innovatie. Maar tegelijk ook een verhaal over de angst voor de vooruitgang.

Leeuwarden, Fries Landbouwmuseum, 22 oktober 
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/page/28508/de-uitvinding-van-patatfriet-en-49-andere-uitvindingen-die-ons-leven

De complete agenda is te zien op: www.maandvandegeschiedenis.nl/agenda

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *