Categories: Actueel

Technasiumnetwerken en Avans Hogeschool gaan samenwerken

Inzet van het Technasium is om met het vak Onderzoek en Ontwerpen de belangstelling van leerlingen voor het studeren en werken in de bèta-techiek te stimuleren. In het vak werken leerlingen aan onderzoeks- en ontwerpoplossingen voor problemen uit de dagelijkse realiteit. De leerlijn Onderzoek en Ontwerpen krijgt daarom gestalte in nauwe samenwerking met partners uit het bedrijfsleven en het hoger (wetenschappelijk) onderwijs.

Technasiumnetwerken

Technasiumscholen ontwikkelen hun onderwijsprogramma onder toezicht van de Stichting Technasium. Het landelijke Expertisecentrum biedt ondersteuning en zorgt voor accreditatie van de scholen. Regionaal zijn de Technasiumscholen verenigd in netwerken.
Het Technasiumnetwerk West-Brabant en Drechtsteden bestaat uit zes scholen: het Dongemondcollege Raamsdonksveer en Made, het Jan Tinbergen College Roosendaal, het Markland College Oudenbosch, het Markland College Zevenbergen, het Newmancollege Breda en het Walburgcollege Zwijndrecht.
Het Technasiumnetwerk Zuid-West Nederland bestaat uit vijf scholen: RSG ‘t Rijks Bergen op Zoom, het Goese Lyceum Goes, SSG Nehalennia Middelburg, Pieter Zeeman Zierikzee en SSG De Rede Terneuzen.

Doorstroom naar het HBO

Met de intentieverklaring spreken de Technasiumscholen en Avans uit dat zij zich gezamenlijk inzetten voor een optimale ontwikkeling van het onderwijs en examenprogramma van Onderzoek en Ontwerpen. Avans biedt met de inzet van docenten, studenten en faciliteiten via haar Technaplaza expertise en bijzondere begeleiding aan leerlingen van het Technasium. Specifiek kunnen de leerlingen van de Technasiumscholen hun opleiding afsluiten met een meesterproef die wordt uitgevoerd in een contextrijke omgeving met partners uit het bedrijfsleven, onder begeleiding van deskundigen van de hogeschool.

Bijzonder aan de samenwerking is dat de leerling al vroegtijdig een inkijk krijgt in het hoger onderwijs, waardoor de drempel daar naar toe verlaagd wordt. Docenten uit het voortgezet onderwijs en het HBO werken nauw samen en delen kennis en expertise. Op deze manier wordt de doorstroom naar bètastudies verbeterd, waardoor uiteindelijk meer hoogopgeleide technici op de arbeidsmarkt komen.

Redactie Engineersonline

Recent Posts

TU Delft houdt kritieke-grondstoffen-week

'Kritieke grondstoffen' in grote hoeveelheden nodig hebben in Europa - maar we halen ze uit…

2 dagen ago

Helen Kardan van ASML naar TNO

Helen Kardan is TNO's nieuwe Director Science & Technology voor de High Tech Industry unit.…

2 dagen ago

Control Techniques en KB Electronics nu Nidec Drives

Control Techniques en KB Electronics vormen sinds 1 mei 2024 Nidec Drives. Control Techniques en…

2 dagen ago

Hitma Groep neemt KS Perslucht over

Hitma Groep heeft KS Perslucht overgenomen. Het in Haarlem gevestigde bedrijf sluit met zijn productassortiment en…

2 dagen ago

Is hout de beste optie voor een windturbineblad?

De Duitse fabrikant van houten windturbinebladen Voodin Blade Technology heeft 's werelds eerste prototype-installatie aangekondigd…

2 dagen ago

FME: ‘Europees investeren in technologisch leiderschap is goed voor Nederland’

FME en Orgalim (de Europese koepel van de technologische industrie) pleiten voor het centraal stellen…

2 dagen ago