Tech United tweede op WK robotvoetbal

Tech United, het robotvoetbalteam van de TU/e, is tweede geworden op het WK RoboCup 2010 in Singapore. Het team verloor in de finale met 4-5 van het Chinese team Water uit Beijing. Daarmee is het Eindhovense team voor de derde keer op rij tweede op het WK.

In de spannende finale ging de score gelijk op. Pas in de laatste seconden scoorde het Chinese team de winnende goal en kwam de eindstand op 4-5, na een ruststand van 3-3.  In de halve finale schakelde het Eindhovense team nog de wereldkampioenen van 2008 uit, het Portugese Cambada, met 5-1. In de poules won het TU/e-team alle negen wedstrijden. Het Eindhovense team, dat in april wel het Europees Kampioenschap wist te winnen, sluit het WK 2010 af met een positief doelsaldo van 91-17.

Bloedstollend 

Tech United-coach Roel Merry: "Het universiteitsteam van Beijing heeft de wereldtitel veroverd in een bloedstollende finale. In de laatste minuut scoorden de Chinezen vanaf de zijlijn een prachtig doelpunt. Voor de derde keer op rij zijn we tweede geworden. Na de EK-winst zijn er nog vele verbeteringen aangebracht. Die winst gaf uiteraard vertrouwen voor het WK. We gingen met ons team van twintig mensen en vijf robots naar Singapore met de WK-titel als doel. We gingen voor goud en hebben nu zilver. Volgend jaar krijgen we opnieuw een kans op de wereldtitel."

Het WK RoboCup 2010 is gespeeld van 21 tot en met 24 juni in Singapore. Teams van universiteiten uit China, Japan, Duitsland, Iran, Portugal en Nederland namen deel.  De voetbalrobots van de TU Eindhoven spelen in de Middle Size League. Dit is de eredivisie van de robotvoetbalcompetitie waarin teams van vijf robots twee keer vijftien minuten tegen elkaar spelen op een veld van 12 bij 18 meter. De robots voetballen volledig zelfstandig.

Roboticaonderzoek 

De robotvoetbalcompetitie is opgezet om het roboticaonderzoek op een hoger plan te krijgen. Voor elk toernooi moet Tech United Eindhoven zich kwalificeren, door onder andere aan te tonen welke vooruitgang er is geboekt. Achter de schermen staan twintig teamleden paraat: studenten, promovendi en wetenschappelijke staf.

Tech United Eindhoven is in 2005 opgericht om het roboticaonderzoek aan de TU/e te stimuleren. Elk jaar wordt de vergaarde kennis uit de toernooien omgezet in verbeteringen van zowel de software als de hardware van de robots. De technologie die in dit project is ontwikkeld wordt binnen de TU/e ook toegepast bij de ontwikkeling van robots die huishoudelijke taken en zorgtaken kunnen uitvoeren.