Team verandert menselijk afval in vliegtuigbrandstof

Onderzoekers van het Amerikaanse National Renewable Energy Laboratory hebben een nieuw chemisch proces ontwikkeld om menselijk afval uit vliegtuigbadkamers om te zetten in een potentiële bron van toekomstige vliegtuigbrandstof.

Volgens de onderzoekers werd het organische afval dat in vliegtuigbadkamers werd verzameld, omgezet in paraffine – een brandbare koolwaterstof, een ingrediënt dat wordt gebruikt in vliegtuigbrandstof – via een chemisch proces dat overtollig water verwijdert uit nat afval, waaronder menselijk afval en voedselresten.

Naar verluidt hebben de onderzoekers de ketenlengte van de koolstofmoleculen in het natte afval gemanipuleerd, waarbij ze carbonzuren met korte en middellange ketens produceren, die voorlopers zijn voor biobrandstoffen die vluchtige vetzuren (VFA’s) worden genoemd.

Het team verlengde vervolgens de koolstofruggengraat van de VFA’s met behulp van een ketonisatieproces dat paraffinerijke koolwaterstoffen en isoparaffinerijke koolwaterstoffen produceerde die geschikt zijn voor gebruik als vliegtuigbrandstof.

De onderzoekers suggereren dat de nieuwe biobrandstof uit nat afval de uitstoot van broeikasgassen in de luchtvaart met 165% zou kunnen verminderen.

Het onderzoek verschijnt in het tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences.