TBP Electronics: 40 jaar EMS

Met hoge kwaliteit electronics manufacturing services weet TBP Electronics al 40 jaar opdrachtgevers in binnen- en buitenland aan zich te binden. In 1976 richtte CEO Ton Plooy de onderneming op, nu gevestigd in Dirksland (productielocatie) en Eersel (test engineering). De wethouder van Goeree-Overflakkee, Arend-Jan van der Vlugt, feliciteerde tijdens de viering van dit jubileum alle betrokkenen.

Het jubileumfeest vond plaats in Dirksland te midden van ruim 400 gasten: trouwe opdrachtgevers en leveranciers, collega’s met partner, vrienden en familie van Ton Plooy en zijn partner Ineke Vis. Wethouder Van der Vlugt benadrukte het belang van TBP als werkgever voor de regio en de twee jongste medewerkers en de medewerkster het langst in dienst (dit jaar 35 jaar) overhandigden namens alle collega’s een cadeau. De avond vulde zich verder met de jubileumfilm, muziek, drankjes en hapjes, vele ontmoetingen en een wervelende dansshow van twee kleindochters van Ton en Ineke. Zo werd een bijzondere mijlpaal in stijl gevierd.

"Ik ben weliswaar alleen gestart, maar anderen zijn mij sindsdien komen helpen. We doen het met elkaar", aldus een jubilerende Ton Plooy.

Terugblik

In de avonduren begon Ton Plooy in 1972 met de eerste freelance opdrachten, naast zijn gewone werk in dienstverband. "Vanaf het begin richtte ik mij op elektronica-assemblage. Dat waren toen onder meer hoogspanningsschakelaars voor defibrillatoren van Philips Medical in Best waaraan ik toen indirect leverde. Nu leveren we al jaren rechtstreeks aan Philips, onder meer aan de divisie Healthcare. Het aantal opdrachtgevers groeide, waardoor ik besloot TBP Electronics op te richten en te verhuizen naar Sommelsdijk op Goeree-Overflakkee." De woon- en werkplaats Ooltgensplaat volgde, daarna huurde Ton kantoorruimtes van een voormalige meubelfabriek in Stellendam. Het aantal collega’s groeide in die tijd tot twaalf medewerkers. Vervolgens kwam TBP terecht in de voormalige huishoudschool aan de Vroonweg in Dirksland. Ton: "Verontruste bewoners van serviceflat De Vroonlande kwamen per bus alvast een kijkje nemen in Stellendam om te zien welk ‘onheil’ op hen afkwam, onder begeleiding van de toenmalige burgemeester Kees Oversier. Gelukkig zijn we gedurende twintig jaar goede buren geweest, ondanks twee uitbreidingen."

In 2006 betrok TBP de huidige nieuwbouw op industrieterrein De Watertoren in Dirksland. Een mijlpaal was de overname in 2007 van een grote productielocatie met circa 400 medewerkers in het Belgische Geel. Vier jaar later werd deze locatie echter opgeheven, vanwege financiële tegenvallers. In 2012 werd de testlocatie in Eersel opgericht. Altijd is TBP – niet-beursgenoteerd – in ontwikkeling gebleven om het productierendement en het productieresultaat te blijven verbeteren. Jaap Smit, Commissaris van de Koning van Zuid-Holland, noemde TBP tijdens een werkbezoek in juni 2014 zelfs ‘Silicon Flakkee’.

Familiecultuur

"Zonder de steun en betrokkenheid van de familie en met name het thuisfront zou TBP nooit deze ontwikkeling hebben kunnen doormaken", benadrukt Ton. Zijn vrouw Ria verzorgde jarenlang, tot haar overlijden in 1985, de administratie. Zijn huidige partner Ineke is als production coordinator bij TBP actief, maar ook broer, zussen, dochters, neven en nichten zetten zich in voor de onderneming. De familiaire cultuur is ook zichtbaar onder de andere medewerkers: familieleden, maar ook koppels zijn werkzaam bij TBP en zelfs een heel gezin, 18 collega’s zijn al 25 jaar of langer in dienst.

Het hechte team bestaat in totaal uit circa 130 medewerkers van wie velen afkomstig van Goeree-Overflakkee. Ton Plooy, die naar eigen zeggen vooral ondernemer is, wordt bij zijn taken ondersteund door het managementteam.

Kwaliteit

"Wij werken voor grote elektronicaconcerns die hoge eisen stellen aan de printed circuit board assemblies (PCBA’s) die wij leveren. Hierdoor blijven wij ons ontwikkelen en professionaliseren", aldus Ton. "Ons motto is: liever voordenken dan nadenken: alles in één keer goed doen om het hoogst mogelijke kwaliteitsniveau te bereiken. Wij stimuleren training en opleiding van onze medewerkers, maken waar nodig gebruik van externe deskundigheid en investeren in de beschikbaarheid van hoog opgeleid technisch personeel door voor scholen presentaties te verzorgen over de aantrekkelijke hightech sector. Dit doen wij van basisschool tot universiteit. Door te investeren in het onderwijs verwachten wij ook in de toekomst jonge, deskundige medewerkers te kunnen aantrekken."

Focus op de opdrachtgever

"Ik ben nog altijd blij met de keuze voor Goeree-Overflakkee: er is veel ruimte, de kosten zijn lager dan in de Randstad en de eilandbewoners zijn vooruitstrevend op het gebied van duurzaamheid. Bovendien is de arbeidsethiek heel hoog: er wordt hard gewerkt en onze medewerkers besteden veel zorg aan onze opdrachtgevers. Vanaf het begin zijn dit onze kernwaarden geweest: focus op de opdrachtgever, kwaliteit bieden, altijd doen wat je belooft en open communiceren. Op die manier bouwen wij vertrouwen bij onze opdrachtgevers op. Niet voor niets werken wij met veel van onze opdrachtgevers al vele jaren samen."

Toekomst

Assemblage is de kernactiviteit gebleven van TBP, de meerwaarde van de onderneming zit hem vooral in het aanvullende servicepakket. "Wij hebben logistieke systemen opgebouwd, de kwaliteitscontrole tot een zeer hoog niveau ontwikkeld en een eigen afdeling test-engineering opgezet in Eersel waar diverse testoplossingen worden gebouwd. Hierdoor kunnen wij onze early involvement services bieden met Design for eXcellence. Deze vroege betrokkenheid gaat een steeds grotere rol spelen en levert grote meerwaarde op voor onze opdrachtgevers: hoogwaardige producten, volledig maatwerk, maximale leverflexibiliteit en de juiste prijs/kwaliteitverhouding. Wij zetten altijd in op toegevoegde waarde voor onze opdrachtgevers."

Met deze focus verwacht TBP nog verder te kunnen groeien van de huidige circa € 30 miljoen omzet naar circa € 40 miljoen in 2020. De productielocatie in Dirksland kan daarom worden uitgebreid met 1000 m2: de bouwvergunning is al binnen. Ton, nu 66 jaar, verwacht zelf nog enige jaren aan het roer te staan. "En dat doe ik met veel plezier. Natuurlijk staat de continuïteit van TBP op de agenda. Onze focus blijft gericht op onze opdrachtgevers voor wie wij onze loyale en klantgerichte medewerkers, evenals onze strategische leveranciers, hard nodig hebben. Zonder hen allen hadden wij dit mooie jubileum nooit kunnen bereiken."