Supergevoelige aanraaksensor met kleine piëzo-fototronische leds

Onderzoekers van het Georgia Institute of Technology (Georgia Tech) hebben een sensor ontwikkelt die mechanische druk gelijk omzet in een lichtsignaal. De sensor maakt gebruik van duizenden nanodraadjes en kan een vingerafdruk of handtekening optisch vastleggen.

De sensor zou je kunnen vergelijken met een kunstmatige mensenhuid qua gevoeligheid. Naast handtekening- en vingerafdrukherkenning, kan de techniek ook gebruikt worden in MEMS-systemen en de medische wereld. Ook kan het een nieuwe manier worden om mens-machine-interfaces te maken.

"Je kunt schrijven met je pen en de sensor zal op hoge resolutie optisch detecteren wat je schrijft, en dat met een zeer snelle reactietijd", aldus Zhong Lin Wang, professor aan Georgia Tech. "Dit is een nieuwe manier om druk in beeld om te zetten die gebruik maakt van parallelle detectie en veel van de complicaties van bestaande druksensoren vermijdt."

Hoge resolutie

Het apparaat bestaat uit duizenden nanodraden van zinkoxide (ZnO) die zich gedragen als kleine leds zodra er mechanische druk op wordt uitgeoefend. Het apparaat levert dan gedetailleerde informatie over de hoeveelheid druk die op een locatie wordt uitgeoefend. Die fenomeen werd door Wang voor het eerst beschreven in 2009 en wordt ‘piëzo-fototronica’ genoemd. De informatie wordt op zeer hoge resolutie geregistreerd, wel tot 6 300 dots per inch (dpi).

Klik hier voor meer informatie over de sensoren.