Supergeleiding nu mogelijk bij kamertemperatuur

Natuurkundigen van de universiteiten van Nevada, Las Vegas en Rochester hebben een doorbraak bereikt in de lang lopende zoektocht naar een supergeleider op kamertemperatuur, wel de heilige graal van energie-efficiëntie genoemd.

Het onderzoek is gepubliceerd in Nature.

Het onderzoeksteam stelde supergeleiding bij kamertemperatuur vast in een diamanten aambeeldcel – een klein, handzaam en veelgebruikt onderzoeksapparaat dat de compressie van kleine materialen tot extreme druk mogelijk maakt – een druk die je normaal gesproken alleen in het midden van de aarde  aantreft.

In 1968 voorspelden wetenschappers al dat metallisch waterstof – toegankelijk onder zeer hoge druk – het belangrijkste ingrediënt zou kunnen zijn voor het ontdekken van supergeleiding bij of boven kamertemperatuur. In een laboratorium aan de Universiteit van Rochester heeft het onderzoeksteam nu gewerkt aan het chemisch synthetiseren van waterstof. Als een soort ‘Google Materiaal’ gebruikten ze de diamanten aambeeldcel om door de temperatuur- en drukruimte te scannen om de juiste combinatie te vinden die koolstofzwavelwaterstof eerst in een metallische toestand zou drijven en dan zelfs verder in een supergeleidende toestand bij kamertemperatuur. 

De ontdekking van de supergeleider bij kamertemperatuur was dan ook niet wat je een eureka-moment zou noemen, maar eerder een methodische, gerichte inspanning. De volgende stap is het ontwikkelen van een protocol dat de druk van deze materialen verlicht en tegelijkertijd hun supergeleidende eigenschappen behoudt.

Hoofdonderzoekers Ranga Dias en Ashkan Salamat zijn een nieuw bedrijf gestart, Unearthly Materials, om een pad te vinden naar supergeleiders op kamertemperatuur die op schaal bij omgevingsdruk kunnen worden geproduceerd. "We leven in een halfgeleidermaatschappij", zei Salamat. "Met dit soort technologie kun je de samenleving van een halfgeleidende samenleving naar een supergeleidende samenleving brengen."