Categories: Actueel

‘Supergelei’ overleeft trap van een olifant (video)

Het zacht-maar-sterke materiaal, ontwikkeld door een team van de Universiteit van Cambridge, oogt en voelt als een kneedbare gelei, maar werkt als een ultrahard, onbreekbaar glas wanneer het wordt samengeperst.

Het niet-watergedeelte van het materiaal is een netwerk van polymeren die bij elkaar worden gehouden door omkeerbare aan/uit-interacties die de mechanische eigenschappen van het materiaal regelen. Dit is de eerste keer dat zo’n significante weerstand tegen compressie is bereikt in een zacht materiaal.

De ‘supergelei’ kan worden gebruikt voor een breed scala aan potentiële toepassingen, waaronder zachte robotica, bio-elektronica of kraakbeenvervanging voor biomedisch gebruik. De resultaten worden gerapporteerd in het tijdschrift Nature Materials.

"Om materialen te maken met de mechanische eigenschappen die we willen, gebruiken we crosslinkers, waarbij twee moleculen via een chemische binding met elkaar worden verbonden", zegt eerste auteur Zehuan Huang. "We gebruiken omkeerbare crosslinkers om zachte en rekbare hydrogels te maken, maar het maken van een harde en samendrukbare hydrogel is moeilijk en het ontwerpen van een materiaal met deze eigenschappen is volledig contra-intuïtief."

Het team van Oren Scherman, dat het onderzoek leidde, gebruikte tonvormige moleculen, cucurbiturils genaamd, om een ​​hydrogel te maken die bestand is tegen compressie. De cucurbituril is het verknopende molecuul dat twee gastmoleculen in zijn holte vasthoudt – als een moleculaire handboei. De onderzoekers ontwierpen gastmoleculen die er de voorkeur aan geven langer dan normaal in de holte te blijven, waardoor het polymeernetwerk nauw verbonden blijft, waardoor het bestand is tegen compressie.

"Bij 80% watergehalte zou je denken dat het uit elkaar zou barsten als een waterballon, maar dat is niet zo: het blijft intact en is bestand tegen enorme drukkrachten", zegt Scherman. "De eigenschappen van de hydrogel lijken op gespannen voet met elkaar te staan." 

Redactie Engineersonline

Recent Posts

TU Delft houdt kritieke-grondstoffen-week

'Kritieke grondstoffen' in grote hoeveelheden nodig hebben in Europa - maar we halen ze uit…

28 minuten ago

Helen Kardan van ASML naar TNO

Helen Kardan is TNO's nieuwe Director Science & Technology voor de High Tech Industry unit.…

1 uur ago

Control Techniques en KB Electronics nu Nidec Drives

Control Techniques en KB Electronics vormen sinds 1 mei 2024 Nidec Drives. Control Techniques en…

3 uur ago

Hitma Groep neemt KS Perslucht over

Hitma Groep heeft KS Perslucht overgenomen. Het in Haarlem gevestigde bedrijf sluit met zijn productassortiment en…

3 uur ago

Is hout de beste optie voor een windturbineblad?

De Duitse fabrikant van houten windturbinebladen Voodin Blade Technology heeft 's werelds eerste prototype-installatie aangekondigd…

4 uur ago

FME: ‘Europees investeren in technologisch leiderschap is goed voor Nederland’

FME en Orgalim (de Europese koepel van de technologische industrie) pleiten voor het centraal stellen…

5 uur ago