Wetenschappers van de universiteit RMIT hebben een kostenefficiënte en schaalbare methode ontwikkeld om snel textiel te fabriceren dat energie kan oogsten en opslaan. In slechts drie minuten wordt een supercondensator van grafeen (10×10 cm) rechtstreeks op textiel geprint met laser. Het geheel is waterbestendig en rekbaar.
In tests hebben de onderzoekers de supercondensator verbonden met een zonnecel, wat leidde tot een wasbare, zelfvoedende en volgens het team efficiënte slimme stof die de belangrijkste nadelen van bestaande energieopslagtechnologieën voor e-textiel overwint.
De groeiende slimme-stoffen-industrie heeft uiteenlopende toepassingen voor de consument, de gezondheidszorg en defensie, van het bewaken van vitale functies van patiënten tot het monitoren van de locatie en de gezondheidstoestand van soldaten en het controleren van piloten of chauffeurs op tekenen van vermoeidheid.
Onderzoeker Litty Thekkakara vindt dat slim textiel robuust en betrouwbaar moet zijn.
"Het is niet voldoende om batterijen in kleding te steken of e-vezels te gebruiken, omdat het vaak omslachtig is, zwaar, en omdat ze capaciteitsproblemen kunnen hebben. Deze elektronische componenten kunnen bovendien kortsluiting en mechanische storingen vertonen wanneer ze in contact komen met zweet of vocht uit de omgeving. Onze op grafeen gebaseerde supercondensator is niet alleen volledig wasbaar, hij kan ook voldoende energie opslaan om een intelligent kledingstuk aan te drijven – en het materiaal kan in minuten op grote schaal worden gemaakt."
Schema van het productieproces
De onderzoekers hebben een patent aangevraagd voor de nieuwe technologie, die is ontwikkeld met steun van RMIT Seed Fund en Design Hub-projectsubsidies.