Een project van DNV om de ‘grenzen van de accu’ op te zoeken, is door het Amerikaanse Ministerie van Energie geselecteerd voor een subsidie van de Advanced Research Projects Agency Energy (Arpa-E).
"Het is spannend om deel te nemen in de ontwikkeling van grensverleggende energie-opslagtechnologieën en deel te nemen aan de innovatieve zoektocht naar nieuwe manieren om energie op te slaan en gebruiken", vindt Davion Hill, senior engineer en project manager voor het accuprogramma van DNV Research and Innovation Materials.
In samenwerking met partners NexTech Materials en Beckett Energy Systems, zoekt het door DNV geleide project hoever de grenzen van de batterij worden opgerekt. Dat gebeurt met levensduur voorspellende modellen en sensorbewaking. Door de modelleer- en sensorbenadering, in combinatie met een innovatieve nieuwe sensortechniek wil men de prestaties van accu’s verbeteren.
Het proces is innovatief omdat gebruik wordt gemaakt van een nieuwe methode om accugas te meten, wat de veiligheid verhoogt. Deze detectiemethode kan bijdragen aan het verhogen van de prestaties van de accu en ook aan het hergebruik van de accu voor nieuwe doeleinden. Een van de resultaten van het project moet een demonstratie zijn van ‘second-life’ accu’s voor energie-opslag. Er is nog steeds veel discussie over tweedehands gebruik van accu’s. Er zijn echter maar weinig gegevens beschikbaar over het succes ervan in commerciële toepassingen.
Het testen zal gebeuren bij de Powertest facility van DNV Kema in Chalfont, PA, het grootste onafhankelijke laboratorium voor elektrisch tests in de verenigde Staten. De acquisitie van een meerderheidsaandeel in Kema door DNV speelde een cruciale rol in het project. "DNV Kema-Powertest is gespecialiseerd in het optimaliseren en op maat maken van beproevingen", zegt Paul Leufkens, algemeen directeur van DNV Kema Powertest. "Door de fusie met DNV hebben twee expert-organisaties hun krachten gebundeld – en zo zijn we in staat om nog beter te voldoen aan de behoeften van de industrie".