STW-patent op membraantechnologie vindt weg naar markt

Om drinkwater nog beter te reinigen, om zeewater te ontzouten of om biogas te zuiveren, zijn membraanfilters nodig die op moleculair niveau filteren. Een nieuwe technologie, waarmee dergelijke filters beter en goedkoper zijn te produceren, komt binnen afzienbare tijd op de markt. De technologie is ontwikkeld onder auspiciën van Technologie Stichting STW, en het patent daarop is onlangs overgenomen door het Nederlandse bedrijf Somut.

Membraanfilters die stoffen scheiden op nanoschaal bestaan al, maar het productieproces beslaat gebruikelijk twee stappen: eerst worden er poriën gemaakt in de polymeermembraan en vervolgens komt er een coating overheen die de poriën kleiner maakt. De nieuwe technologie, ontwikkeld aan de Universiteit van Twente, maakt het mogelijk de poriën en de coating in één stap aan te brengen. Dit scheelt al snel 10 tot 20 procent aan productiekosten.   

Slimme nanolaagjes

"Met deze techniek zijn ook nog eens slimme nanolaagjes in het filter aan te brengen. Die maken het eenvoudiger om bijvoorbeeld hormonen of medicijnen uit het oppervlaktewater te verwijderen, zegt Erik Roesink, deeltijdhoogleraar Advanced Membranes aan de Universiteit Twente en directeur van Somut. "Ik denk dat dit een hele grote markt wordt. De Nederlandse drinkwaterkwaliteit kan nog beter worden, en deze technologie kan daaraan een bijdrage leveren."  

Het valt niet altijd mee om een marktpartij te vinden die een patent wil omzetten naar een commercieel product, vindt Monique Wiegel, die als Program Officer bij STW het membraanproject begeleidde. "Zeker sinds het uitbreken van de recente economische crisis nemen bedrijven minder snel dat risico. Daardoor blijven patenten helaas te vaak op de plank liggen. Gelukkig zag Roesink onmiddellijk een business case."

Vervolgpatenten

"Buitenstaanders zien patenten vaak als een gouden ei", zegt Roesink hierover. "Maar voordat er een commercieel product ligt, moet de kennis eerst worden doorontwikkeld. Dat kost tijd en geld. Ik zag echter snel in dat de technologie een mooi startpunt is voor allerlei vervolgpatenten: wanneer je producten gaat testen, stuit je vaak op allerlei andere mogelijkheden."  

Naar verwachting is uiterlijk begin volgend jaar het eerste ‘proof of concept’ gereed op het gebied van gasreiniging. Roesink wil nog geen namen noemen, maar laat weten dat ‘een gerenommeerd bedrijf’ inmiddels grote interesse in technologie heeft getoond.