Categories: Actueel

Studenten TU Delft winnen iGem competitie met bacterieprinter (video)

De iGem-competitie is een jaarlijkse, wereldwijde studentenwedstrijd op het gebied van de synthetische biologie. Het iGem team van de TU Delft richtte zich dit jaar op het 3D-printen van biofilms, dunne laagjes met bacteriën. Het team stopt de bacteriën simpel gezegd in een printer (gemaakt van K’nex), die de bacteriën vervolgens in nette laagjes weer uitprint. De daaruit resulterende biofilms kunnen vervolgens dienen als testplatform voor onderzoek in industriële en medische toepassingen.

Biofilms

De belangrijkste uitdaging voor het Delftse team was om op een snelle, reproduceerbare en goedkope manier om biofilms te printen. In de natuur produceren bacteriën, algen en schimmels deze biofilms. Ze bestaan uit laagjes micro-organismen die in clusters op een oppervlak leven, zoals bij tandplak. Binnen een biofilm is het (schadelijke) micro-organisme extra beschermd, bijvoorbeeld tegen antibiotica. De laagjes kunnen dus voorkomen dat antibiotica (of een andere stof) zijn werk doet. Biofilms zijn bovendien vaak lastig te verwijderen. Vandaar dat er veel wetenschappelijke en commerciële interesse is in (het bestrijden van) biofilms, bijvoorbeeld bij medische implantaten. 

Het Delftse team heeft bacteriën ontworpen die zich aan elkaar kunnen verbinden door zogenoemde nanowires (zeer dunne ‘draadjes’), wat noodzakelijk is om een ‘mooie’ biofilm te maken. Vervolgens worden met een 3D-printer de biofilms geproduceerd, met daarin deze bacteriën. Zo wordt een goedkope, geautomatiseerde, standaardmethode gecreërd voor de productie van deze biofilms. 

iGem

Na een maandenlange voorbereiding heeft het team van de TU Delft meegedaan aan de iGem-competitie, van 24 … 28 september in Boston. iGem is de grootste studentenwedstrijd in de synthetische biologie. Aan de wedstrijd deden dit jaar 259 teams uit de hele wereld mee. Het team van acht studenten van de TU Delft en een student van de Hogeschool Rotterdam, won de overall prijs en zijn daarmee het beste team van de wereld. Daarnaast wonnen ze drie extra prijzen: beste hardware project, beste wiki (website) en best applied design. Verder waren ze genomineerd voor: best model, best integrated human practice,  best composite part, best part collection. Ook de team advisor, die een aantal andere teams heeft beoordeeld, viel in de prijzen: zij werd uitgeroepen tot beste jurylid.

Website iGem competitie 2015.igem.org/Main_Page

Website team iGem TU Delft 2015.igem.org/Team:TU_Delft

Facebook: https://www.facebook.com/iGem.TUDelft.Team

Twitter: @TUDelft_iGem

Redactie Engineersonline

Recent Posts

De Fransen introduceren een e-bike zonder … accu

De Pi-Pop is een e-bike zonder de gewone energiecellen. Hij werkt op kracht zonder lithium-ion,…

2 dagen ago

Kwantumuitdaging wordt anderhalve kilometer onder de grond opgelost

Straling vanuit de ruimte is een uitdaging voor kwantumcomputers, omdat hun rekentijd beperkt wordt door…

2 dagen ago

Max van Haastrecht nieuwe directeur KSB Nederland

Na meer dan 40 jaar voor KSB te hebben gewerkt, gaat directeur Nico Gitz binnenkort…

2 dagen ago

3T Electronics & Embedded Systems breidt uit met nieuwe locatie in Drachten

3T Electronics & Embedded Systems, onderdeel van de Kendrion Group, heeft een nieuwe locatie in…

2 dagen ago

Beveiligingssysteem schiet onbekenden de tuin uit met paintballs – of traangas (video)

Een nieuw huisbeveiligingssysteem schiet indringers de tuin uit met paintballs of traangas. Het is te…

2 dagen ago

7 projecten krijgen subsidie voor de productie van volledig hernieuwbare waterstof

Om ervoor te zorgen dat er steeds meer hernieuwbare waterstof wordt geproduceerd in Nederland en…

2 dagen ago