In het Kruger National Park in Zuid-Afrika worden neushoorns in grote aantallen gedood door stropers. De tot poeder vermalen hoorn van het dier schijnt maar liefst 70.000 euro per kilo op te leveren. Het Dutch UAS team, dat bestaat uit 9 studenten van verschillende universiteiten, komt in actie tegen deze stroperij, door mee te doen aan de Wildlife Conservation UAV Challenge. Doel van de challenge: het ontwikkelen van een onbemand luchtvaartuig (UAV) om de neushoorn te kunnen beschermen. Om de software van het vliegtuigje te kunnen ontwikkelen, zijn er luchtbeelden nodig van neushoorns. Op zaterdag 27 september voerde het team daarom tests uit met een cameraballon in Safaripark Beekse Bergen.
Neushoornpoeder is een van de waardevolste materialen op de wereld – het is per kilo zelfs duurder dan goud of cocaïne. Vooral in landen als China en Vietnam is de vraag naar neushoornpoeder enorm toegenomen. Het is dan ook geen wonder dat criminele netwerken proberen te profiteren van deze handel, en op grote schaal op de neushoorn jagen. In 2007 werden er 13 neushoorns per jaar gestroopt; in 2013 was dat aantal toegenomen tot 1004. Dat zijn drie neushoorns per dag. Deze exponentiele toename heeft tot gevolg dat de neushoorn in het Kruger National Park binnen tien jaar uitgestorven zal zijn. En dat terwijl de geneeskrachtige werking van neushoornpoeder nooit bewezen is.
Onbemande vliegtuigen
Hoe los je dit probleem op? Het Dutch UAS team is ver onderweg met het realiseren van hun oplossing: een onbemand vliegtuigje (UAV) met thermische camera’s aan boord. Dit vliegtuigje zal toezicht kunnen houden over het leefgebied van de neushoorn, en de camerabeelden rechtstreeks naar de rangers van het park sturen. Dankzij de UAV kan de ranger dag en nacht zien wat er in de buurt van de neushoorn gebeurt, en de neushoorn op een effectievere manier te beschermen tegen stropers.
Testdag in Beekse Bergen
Het doel van de challenge is niet alleen om een efficiënt en makkelijk te gebruiken vliegtuig te ontwikkelen. Er moet bijvoorbeeld ook een verbinding worden gelegd tussen vliegtuig en grondstation, en er moet software worden ontwikkeld die de neushoorn automatisch kan herkennen. Het Dutch UAS team heeft op zaterdag 27 september een testdag in Beekse Bergen gehouden. Met behulp van een Aerostat ballon maakten ze luchtopnamen van de neushoorn, om aan de hand van deze data de beeldherkenningssoftware te kunnen ontwikkelen.