Studenten en bedrijven strijden om sterkste spaghettibrug

Studenten en bedrijven gaan op 28 april de strijd aan om de beste spaghettibrug van Nederland. De wedstrijd wordt jaarlijks georganiseerd door Het Gezelschap “Practische Studie”, de studievereniging van studenten Civiele techniek aan de TU Delft. De opdracht is dit jaar spannender dan vorige jaren omdat de bruggen dit jaar geen constructie aan de bovenkant mogen hebben. Dit type brug is in Nederland minder gebruikelijk.

De winnende brug, van spaghetti met een brugdek van lasagne, zal tientallen kilo’s moeten kunnen dragen. Teamwork, lijm en ongekookte spaghetti en lasagnebladen zijn de enige ingrediënten die zijn toegestaan. In het verleden zijn spectaculaire resultaten behaald waarbij 1 kilo spaghetti maar liefst 200 kilo belasting kon houden. Er is zelfs ooit een stalen haakje waar de belasting aan hing eerder bezweken dan de brug.

Brug spat uiteen

De manier waarop de bruggen uiteindelijk bezwijken is spectaculair. De spaghetti vervormt mooi en de brug spat uiteindelijk onder luid gekraak uiteen. Dat komt doordat spaghetti op een bijzondere manier breekt: het breekt nooit in tweeën, maar altijd in meer stukken. Pas in 2005 slaagde men er in de manier waarop spaghetti breekt te verklaren. Om het geheel goed in beeld te brengen maken de studenten opnames met een high speed camera en kunnen de aanwezigen de opnames direct terugzien.

Studenten tegen bedrijven

De spaghettibruggenbouwwedstrijd bestaat uit drie onderdelen: een professionele wedstrijd (voor bedrijven), een studentenwedstrijd en een teambouwwedstrijd. Bij de professionele en de studentenwedstrijd bouwen de deelnemers van tevoren een brug. De studenten- en de professionele wedstrijddeelnemers krijgen dezelfde opdracht. Op 28 april worden alle bruggen getest tot ze bezwijken,  Hoewel de studenten en bedrijven niet rechtstreeks tegen elkaar uitkomen, is de ultieme uitdaging voor de studenten om een sterkere brug te bouwen dan de bedrijven.

Onvoorbereid

Bij de teamwedstrijd kunnen de teams zich niet voorbereiden. De opdracht is geheim tot de opening van de wedstrijd. Hierna krijgen de teams drie uur om hun constructie te bouwen.

Publiek

Belangstellenden zijn welkom om te komen kijken bij de wedstrijd en een spaghettilunch met de studenten mee te eten. De wedstrijd vindt plaats bij de Faculteit Civiele Techniek en Geowetenschappen (Stevinweg 1, Delft). De teambouw zal ‘s ochtends om 9.00 van start gaan en het testen van alle bruggen zal plaatsvinden vanaf 13.30.

Meer informatie: spaghetti.tudelft.nl