Stroomnet stabiel door regeneratief aangestuurde vliegwiel energieopslag


S4 Energy, een Nederlandse bedrijf gespecialiseerd in energieopslag, maakt gebruik van regeneratieve aandrijvingen en performancemotoren van ABB voor het aandrijven van hun Kinext-vliegwielen voor energieopslag, die ontwikkeld zijn om de Europese elektriciteitsnetten te stabiliseren. Voor een innovatief hybride opslagsysteem van 9 megawatt elektriciteit werden bij een project in Heerhugowaard zes vliegwielen geïnstalleerd in combinatie met een grote batterijopslag. Dit systeem kan energie met een respons van milliseconden afgeven en opslaan.

Stroomnetstabilisatie regeneratieve aandrijvingen motoren vliegwiel energieopslag

Daarmee blijft de netfrequentie binnen strikt gecontroleerde limieten en wordt de stabiliteit van het netwerk verzekerd.

Naast het stabiliseren van het net, biedt het opslagsysteem actieve ondersteuning aan het plaatselijke windenergiepark Luna. Hier fungeert het als een demper om onbalans in de output van de turbines te voorkomen en om productieterugval te vermijden.

Met dit pilotproject wil S4 Energy aantonen dat met de integratie van een energieopslagsysteem de netto opbrengst van windenergie aanzienlijk kan worden verbeterd. Windenergieprojecten worden daardoor minder afhankelijk van subsidies.

Hoe het werkt

Elke Kinext-eenheid bevat een vliegwiel met een massa van 5000 kg en een diameter van 2,6 meter, dat draait met een pieksnelheid van rond de 1800 rpm. De motor en aandrijving gebruiken overtollige elektrische energie van het net om de rotatiesnelheid van het vliegwiel op te voeren, waardoor het als kinetische energie wordt opgeslagen. Wanneer een snelle injectie van energie nodig is om de netfrequentie stabiel te houden, zet de regeneratieve aandrijving de kinetische energie van het vliegwiel binnen enkele milliseconden om in elektrische energie.

“De faciliteit van Heerhugowaard is ons nieuwste energieopslagsysteem en het eerste dat actief een windmolenpark ondersteunt. Nu streven we ernaar om onze activiteiten te versnellen en onze services uit te breiden. De expertise van ABB om vliegwielen te combineren met aandrijvingen en motoren was voor ons van cruciaal belang om dit mogelijk te maken,” zegt Dominque Becker Hoff, projectdirecteur bij S4 Energy.

Marcel Zevenbergen, salesmanager systeemaandrijvingen bij ABB Motion Netherlands: “De combinatie van vliegwielen en batterijen heeft alles in zich om de levensvatbaarheid van projecten voor hernieuwbare energie, zoals windenergie en zonne-energie, verder te verbeteren. Bovendien zijn vliegwielen een geweldige oplossing voor heel wat andere elektrificatie- en industriële toepassingen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *