Stoffenfabrikant beboet na ongeluk met arbeider

Een stoffenfabrikant kreeg onlangs een boete voor tekortkomingen op het gebied van veiligheid nadat een medewerker gewond was geraakt doordat hij werd meegesleurd in een machine.

De 25-jarige medewerker van het bedrijf uit het Verenigd Koninkrijk was bezig met het reinigen van de binnenkant van een tien meter hoge toren toen de machine onverwacht in werking trad. Zijn linkerbeen werd naar binnen getrokken door de rollen waarop hij stond. Hij liep botbreuken op in zijn linkervoet en -enkel .
Het stoffenbedrijf, AMR Textiles Ltd, werd vervolgd door de Health and Safety Executive (HSE, de Engelse Arbeidsinspectie) naar aanleiding van een onderzoek naar het incident in de fabriek in Stoneclough, VK op 21 juni 2012 .
De werknemer was in de toren geklommen om losse stukjes vezel te verwijderen om te voorkomen dat deze zouden mengen met de nieuwe vezel die daarna in de machine gevoerd moest worden.
Een collega bediende de overbruggingsschakelaar om een ander deel van de apparatuur te testen, maar de rollen waarop de werknemer stond begonnen ook te roteren, waarbij zijn linkerbeen tot aan de knie de rollen werden ingetrokken.
Uit het HSE onderzoek bleek dat het toegangsluik naar de toren was uitgerust met een vergrendeling (interlock) om te voorkomen dat de rollen in beweging konden komen zolang het luik open was. Echter, het bedrijf had verzuimd om regelmatige controles uit te voeren op de vergrendeling en deze werkte niet op het moment van het incident.
In 2010, had AMR Textiles elke toezichthouder, na veranderingen aan de machine, een sleutel gegeven om de overbruggingsschakelaar te bedienen waardoor ze de bewakingselementen konden uitschakelen om onderhoud of reiniging uit te voeren. Dit was echter in strijd met de richtlijnen voor gezondheid en veiligheid: werknemers zouden namelijk geen toegang mogen hebben tot een gevaarlijk deel van de machine wanneer deze nog in werking is. 
Na het incident heeft het bedrijf de sleutels voor de overbruggingsschakelaar weer ingenomen van de toezichthouders en de toegang tot de vezeltoren is nu adequaat beveiligd. 
Het bedrijf kreeg een boete van £ 8000 en moest ook de proceskosten van £ 10.103  betalen. 
Bron: HSE, UK