Stingers voor de Oekraïne

Nederland levert wapens aan de Oekraïne. Op dit moment zijn er 200 Stinger luchtdoelraketten onderweg. De Stinger is een (draagbare) infraroodgeleide luchtdoelraket.

Dit luchtverdedigingswapen beschermt grondobjecten en -troepen tegen vliegtuigen en helikopters op de korte afstand van 0,5 tot 5 kilometer. De Stinger kan dankzij zijn infrarood geleide zoekkop zelfstandig een doel volgen na afvuren. De raket zoekt zijn doel met behulp van infraroodtechnologie die zeer warmtegevoelig is en warmteverschillen ziet over een afstand van zo’n 10 kilometer. De raket vernietigt zichzelf als hij na 17 seconden geen doel heeft geraakt.

De zoekkop kan een doel vanuit vrijwel elke hoek opsporen en volgen. Oudere generaties warmtegeleide raketten zagen hun doelwit alleen als hij recht in de hete motoruitlaat keek. Ook is de raket voorzien van software en elektronica om tegenmaatregelen te weerstaan.

De Stingerraket heeft een lanceermotor die de raket een aantal meter uit de schietbuis stuwt. Vervolgens brengt de vluchtmotor de raket op topsnelheid. Bij het verlaten van de schietbuis, klappen er aan de raketkop 2 stuurvinnen uit en aan de achtereinde 4 stabilisatievinnen, voor sturing en stabiliteit. De Stinger komt met een lichtgewicht warmtebeeldkijker voor nachtzicht.

Bekijk hier een video over de werking