Stikstof: ‘Onmiddellijk PFAS-beleid nodig om faillissementen te voorkomen’

‘Een klein lichtpuntje en in lijn met wat wij hebben bepleit.’ Zo noemen VNO-NCW en MKB-Nederland de brief over PFAS van staatssecretaris Van Veldhoven van vandaag. Volgens de organisaties kunnen we alleen niet wachten tot 1 december en moet met onmiddellijke ingang een oplossing komen om faillissementen te voorkomen.

De staatssecretaris maakte dinsdagochtend bekend dat zij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft gevraagd om voor 1 december te komen met een tijdelijke, landelijke achtergrondwaarde voor PFAS in de (land)bodem. Nu geldt voor baggerwerken en grondverplaatsing de in laboratoria laagst mogelijke waarneming van PFAS van 0,1 microgram. Deze zogenaamde detectiewaarde is nooit bedoeld als norm voor grond- en baggerwerkzaamheden, maar werkt nu feitelijk wel zo uit. Daardoor valt in deze sectoren al het werk stil. Voor grond bij woningen en industrie is vanuit volksgezondheid een norm van 3 en 7 microgram vastgesteld.

FME steunt publieksactie rondom stikstofregelgeving

Ook FME ziet dat de stikstofregelgeving problemen veroorzaakt bij de bouw, mobiliteit en landbouwsector. “Het kabinet moet deze problemen niet voor zich uit schuiven tot december, maar zo spoedig mogelijk oplossen”, aldus voorzitter Ineke Dezentjé Hammink-Bleumink. “Wij ondersteunen daarom de publieksactie op woensdag 30 oktober in Den Haag.” Met deze actie wordt de politiek opgeroepen om de ernst van de problemen te erkennen en een crisis te voorkomen. FME heeft het manifest mede-ondertekend en ondersteunt daarmee de publieksactie.

Pas tijdelijk handelingskader aan

VNO-NCW, MKB-Nederland en de branches die de actie van vandaag op het Malieveld ondersteunen, pleiten al langere tijd voor een norm voor water- en grondverzet. In een brief aan de staatssecretaris stellen de ondernemersorganisaties voor om die norm in het Tijdelijke handelingskader nu al op een behoedzaam niveau van 1,0 te stellen; dat is nog altijd veel lager dan voor woningen geldt. ‘Daarmee kunnen de grondverzet- en baggersector weer aan het werk, worden faillissementen voorkomen, terwijl de bodemkwaliteit niet verslechtert’, aldus de organisaties ‘Ook in omringende landen wordt nergens een grenswaarde van 0,1 μg/kg gebruikt.’

Factsheet stikstofemissie en -depositie in Nederland

TNO heeft een factsheet geschreven over stikstofemissie en -depositie in Nederland. Hierin kijkt het naar verschillende uitstootbronnen op basis van de nu beschikbare data. Het instituut concludeert dat er in de huidige data nog veel onderzekerheden zitten. Daarom adviseert het om een meetnetwerk op te zetten dat onder andere meer verschillende stoffen meet, op meerdere locaties, ondersteund door satellietdata. Op die manier wordt het mogelijk effectievere maatregelen te nemen.

 TNO-2019-emissies.pdf