Stekeltjesfolie beschermt schepen tegen aangroei (video)

Het Nederlandse maritiem technologisch bedrijf Micanti heeft een 100% milieuvriendelijke folie ontwikkeld voor het beschermen van het onderwaterschip tegen aangroei. Het principe is gebaseerd op kleine stekeltjes, die het voor organismen erg onaantrekkelijk maakt om zich er aan te hechten.

Het innovatieve karakter van deze uitvinding en de succesvolle introductie ervan binnen de wereldwijde professionele scheepvaartindustrie heeft Micanti de eerste plaats van de MKB Innovatie Top 100 opgeleverd. Juryvoorzitter Ineke Dezentjé Hamming reikte de award onlangs uit.

Thorn-D

De zogenoemde Thorn-D-folie is ontwikkeld door Micanti-oprichter dr.ir. Rik Breur. De miljoenen minuscule stekeltjes of haartjes op de folie zijn veerkrachtig en trillen constant door de waterbeweging. De trillende stekeltjes maken het onderwaterschip onaantrekkelijk voor organismen. De nylon stekeltjes zijn vergelijkbaar met de stekelige haartjes waarmee organismen in de onderwaterwereld aangroei tegengaan. Met Thorn-D is het mogelijk om alle vormen van macro-aangroei (denk aan mosselen, zeepokken, marco-algen en dergelijke) te weren.

Eric Pieters, mede-eigenaar van Micanti: "Sinds 2012 is het product commercieel beschikbaar voor schepen wereldwijd en de introductie is zeer succesvol verlopen. In de afgelopen 2 jaar noteerden we als bedrijf ‘double digit growth’ en groeien we dus heel snel. De grootste successen worden geboekt in het Midden Oosten in de professionele scheepsvaart. Maar we gaan langzaam maar zeker naar een wereldwijde klantenkring. Azië, Amerika en Europa tonen veel interesse. Het winnen van een prestigieuze titel als MKB Innovatie Top 100 is een geweldige stimulans voor ons."

Het succes van Thorn-D is voor Micanti makkelijk te verklaren. Met een levensduur van minimaal 5 jaar besparen scheepseigenaren tijd en kosten, doordat een schip brandstof bespaart omdat aangroei weg blijft en minder frequent uit de vaart genomen hoeft te worden om gecoat te worden. Daarbij werkt de folie als het schip vaart, maar ook als het aangemeerd is. 

MKB Innovatie Top 100

Jaarlijks organiseert de Kamer van Koophandel de MKB Innovatie Top 100. Door Expertpanels worden de nominaties beoordeeld op impact voor de branche en samenleving, originaliteit en verkrijgbaarheid (onder andere gerealiseerde omzet). Na deze voorselectie stelt de landelijke jury onder leiding van Ineke Dezentjé Hamming-Bluemink, voorzitter/algemeen directeur FME de ranglijst van de MKB Innovatie Top 100 vast. De jury baseert zich daarbij op de voordrachten van de experts, de ingediende formulieren en desk research (google, resultaten en het bekijken van websites). Het evenement wordt georganiseerd door de Kamer van Koophandel, samen met NRC Media en Mercedes-Benz.