Startupbootcamp NFC & Contactless maakt deelnemers bekend

Startupbootcamp heeft de tien startups bekendgemaakt die op 14 oktober van start gaan met de editie ‘Near Field Communication & Contactless Interactions’ van de accelerator. Op 10 en 11 september kwamen zij als beste naar voren tijdens de laatste selectieronde, waarop veertien teams uit negen verschillende landen hun pitches deden voor Patrick de Zeeuw, Ruud Hendriks en tachtig mentoren.

De deelnemers aan Startupbootcamp Amsterdam NFC & Contactless Interactions zijn in alfabetische volgorde:

  • Beestar (Nederland) biedt zeer precieze kinematische technologie aan leveranciers van sportbenodigdheden, die hun producten willen verbeteren met centrimetrische positionering.
  • Buzzoek (Nederland) verbindt verkopers met hun klanten via tien miljoen NFC-gebaseerde OV-kaarten. Buzzoek helpt kleine en middelgrote bedrijven hun klantloyaliteit te verbeteren en dezelfde functionaliteit te bieden als de grote marktspelers.
  • Mobypark (Frankrijk) helpt bedrijven vrije parkeerplekken te verhuren aan individuen op plekken waar een tekort is aan parkeerruimte.
  • Relayr (Duitsland) is een Platform as a Service, waarmee ontwikkelaars eenvoudig Internet of Things-applicaties kunnen bouwen om elke sensor op elk device te beheren.
  • Tag a pet (Verenigde Staten) ontwikkelt innovatieve producten om verloren huisdieren op te sporen.
  • Tag’by (Frankrijk) heeft een social marketing-oplossing, die het mogelijk maakt om op fysieke locaties branded content te publiceren op de Facebook-pagina van de gebruiker via tablets en NFC.
  • TagTagCity (België) brengt Facebook en Google Maps samen en creëert automatisch een mobiele website voor elk bedrijf. TagTagCity is door de CMO van Facebook en 25 VC’s verkozen tot ‘Startup Of The Year’.
  • Tap Track (Canada) biedt hardware- en software-oplossingen die mensen eenvoudig toegang bieden tot online content die relevant is voor de ‘echte’ wereld.
  • Watcher Enterprises (Nederland) ontwikkelt een horloge waarmee ouders hun kinderen altijd kunnen vinden als ze kwijt zijn. Het horloge en de Ouder app zorgen er voor dat kinderen direct gelokaliseerd kunnen worden.
  • YES.TAP (Canada) maakt fast food weer ‘fast’ door klanten in staat te stellen hun eten te bestellen en te betalen met een druk op hun NFC-telefoon, zonder in de rij te hoeven staan.

"Alle teams die op de Final Selection Days aanwezig waren, hadden inspirerende ideeën over NFC en Contactless technologie", vertelt Patrick de Zeeuw, CEO van Startupbootcamp Amsterdam. "Samen met een kleine tachtig Nederlandse en internationale mentoren hebben we de teams doorgezaagd om een goed inzicht te krijgen in hun business visie, marktpotentieel en hun schaalbaarheid. We hebben vooral gekeken naar de teamsamenstelling – zijn hun vaardigheden en expertise complementair, staan ze open voor intensieve mentoring? Na uitvoerig overleg kwamen we tot deze tien bedrijven. We kunnen niet wachten om met hen aan de slag te gaan."

Op weg naar Amsterdam

De Startupbootcamp NFC & Contactless-finalisten hadden allemaal hun eigen redenen om voor het programma in Amsterdam te kiezen.

Erik Recter, oprichter van Watcher Enterprises, geeft toe dat hij bij zijn aanmelding enig voorbehoud had. "Mijn grootste vraagteken zat bij de kwaliteit van het mentorennetwerk; zij vormen een essentieel onderdeel voor het succes van het programma. Het niveau van de vragen die de mentoren op ons afvuurden  tijdens de twee Final Selection Days, was zo hoog dat ik er van overtuigd ben dat het programma ons zal helpen een aantal grote stappen te maken."

Jean-Yves Boublil, medeoprichter van Tag’by uit Frankrijk, was onder de indruk van het netwerk en de professionaliteit van de organisatie: "Ons team heeft al behoorlijk wat ervaring, we hebben allemaal al het nodige meegemaakt. Maar binnen Startupbootcamp zien we expertise en een bepaalde vibe die ons kunnen uitdagen  en zo onze leercurve te versnellen. We zijn ervan overtuigd dat Startupbootcamp ons de acceleratie gaat bieden die ze belooft."

Voor Jackson Bond, head of product bij Relayr uit Berlijn, speelde de fysieke locatie een belangrijke rol bij de keuze om deel te nemen. "De as Amsterdam-Eindhoven is een echte Internet of Things hub met belangrijke spelers als ASML, Philips, NXP en STN. Startupbootcamp geeft ons toegang tot deze organisaties en zal ons helpen bij de ontwikkeling van ons platform."

Over Startupbootcamp

Startupbootcamp is een pan-Europees accelerator-programma met vestigingen in Amsterdam, Kopenhagen, Eindhoven, Dublin, Londen, Haifa en Berlijn en onderdeel van een internationaal ecosysteem voor techstarters, dat deelnemers helpt meer en sneller te doen.