Start-up ontwikkelt alternatief voor tandwielaandrijving

De Delftse startup IMSystems heeft een alternatief ontwikkeld voor tandwielaandrijving. “Met het nieuwe transmissiesysteem Archimedes Drive wordt kracht efficiënter, compacter en goedkoper overgebracht. Dat zorgt ervoor dat de bewegingen van robots nauwkeuriger, krachtiger en controleerbaarder worden”, aldus het bedrijf.

Auto’s, robots en windturbines bewegen met behulp van tandwielaandrijving. Maar dat systeem heeft nadelen. Zo grijpen de tandwielen nooit helemaal precies in elkaar, wat tot krachtverlies en onnauwkeurige bewegingen leidt. Bovendien zijn de tandwielen onderhoudsgevoelig en relatief groot en zwaar.

De techniek

De Archimedes Drive lost die problemen op. In plaats van tandwielen gebruikt IMSystems een gepatenteerd (planetair) vertragingssysteem met gladde holle rollers van hard staal die over elkaar rollen en de krachten op basis van wrijving overbrengen. Hiermee kan het bedrijf in een kleiner en lichter model meer kracht te leveren dan bestaande alternatieven. Bovendien zijn de overbrengingen nauwkeuriger door het ontbreken van speling en heeft het systeem geen smering nodig, wat significant in onderhoud scheelt.

40% sneller

Met de belofte dat het product qua prestaties en prijs de concurrentie ver achter zich laat, wil IMSystems een revolutie teweeg brengen in de roboticamarkt. "Met de drive kan een productierobot bijvoorbeeld tot 40% meer werk leveren in dezelfde tijd en komen nieuwe toepassingen in zicht onder andere binnen de robotchirurgie", zegt uitvinder Jack Schorsch.

Groeikapitaal

IMSystems ontvangt nu een investering van InnovationQuarter en Lucros Investment van 600.000 euro om het product verder te ontwikkelen en naar de markt te brengen. De basis werkt, nu moet worden aangetoond dat de Archimedes Drive ook op lange termijn blijft draaien en voldoet aan de hoge eisen van de industriestandaard.

Edwin Berkhout, directeur Lucros Investment: "De Archimedes Drive is in potentie een ware ‘enabler’ van nieuwe toepassingsgebieden binnen de opkomende roboticamarkt en ook daarbuiten. De snelle ontwikkeling het bedrijf in de afgelopen 2 jaar heeft doorgemaakt is in onze ogen indrukwekkend."