Sta op voor – gerecycled – plastic (video)

Om te laten zien wat gerecycled plastic kan doen, heeft Fortum een stoel ontwikkeld, die is gemaakt van gerecycled plastic uit post-consumer plastic afval. De zelfoprichtende Virén-stoel is geïnspireerd op Lasse Virén, een Finse langeafstandsloper die tijdens de Olympische Spelen in München midden in de finale van de 10.000 meter viel. De kansen waren niet in zijn voordeel, maar hij stond op, won goud en vestigde een nieuw wereldrecord.

“Het verhaal van Lasse Virén – en vooral zijn legendarische zege op de Olympische Spelen in München – is voor velen van ons nog steeds inspirerend. Onze ambitie was om met de Virén Chair comebacks, progressie en veerkracht te eren en te laten zien wat er vandaag met gerecycleerde kunststoffen kan worden bereikt. Bovendien is de Virén-stoel een eerbetoon aan het Finse design met kenmerken van kunststof meubilair dat in de jaren zestig door Finse ontwerpers werd ontwikkeld”, zegt Jussi Mälkiä, brandmanager bij Fortum. De stoel is ontwikkeld in samenwerking met verschillende professionals, van ingenieurs tot natuurkundigen en onderzoekers.

Superieur in veel opzichten

Van al het ooit geproduceerde kunststof afval, was tegen 2019 nog maar 9 procent gerecycled; in datzelfde jaar is maar 14 procent ingezameld voor recycling (bron: UNEP). Het echte probleem ligt in de gebrekkige afvalbeheersystemen, niet in het plastic materiaal zelf. “Plastic is in veel opzichten een superieur materiaal dat moeilijk te vervangen is. Het verbruik van plastic neemt wereldwijd voortdurend toe; de discussie rond plastic zou zich in plaats daarvan moeten richten op de vraag hoe we meer kunnen recyclen. We moeten ervoor zorgen dat de waarde van het materiaal behouden blijft door het plastic te recyclen en het afval waar mogelijk om te zetten in herbruikbaar materiaal”, aldus Anniina Rasmus, brand-salesmanager bij Fortum Recycling en Afval.

Compounds

Fortum wil het gebruik van gerecyclede kunststoffen uitbreiden door compounds van gerecyclede kunststoffen te ontwikkelen. Hierbij wordt de kwaliteit van het gerecyclede plastic verbeterd, zodat de compounds kunnen worden gebruikt voor producten die technischer en uitdagender zijn in termen van productie, waarvan de Virén-stoel een goed voorbeeld is. “De Virén-stoel is gemaakt van gerecyclede kunststof compound Fortum Circo, versterkt met cellulosevezel om het materiaal te versterken en de ‘carbon footprint’ te verkleinen, die ongeveer de helft is van die van nieuwe kunststoffen. De toegevoegde cellulosevezel, afkomstig uit hernieuwbare bronnen, absorbeert ook koolstof, waardoor de footprint van het materiaal nog verder wordt verkleind”, aldus Rasmus.