Sportieve grijprobot (video)

Onderzoekers van Cornell University en de University of Chicago hebben een video geplaatst waarin de nieuwe mogelijkheden van hun innovatieve grijprobot worden getoond. De robot grijpt en gooit balletjes, dartpijltjes en meer.

De grijprobot die wetenschappers van Cornell en UChicago hebben gemaakt is sinds kort uitgebreid met nieuwe mogelijkheden. In de video op het YouTube-kanaal van de University of Chicago, is te zien hoe de robot verschillende voorwerpen oppakt en met een uiterst precieze worp op de juiste plaats deponeert. Zo is de robot onder andere te zien bij het sorteren van voorwerpen, het gooien van balletjes en zelfs dartpijltjes.

  

Werking van de grijprobot

De robot werkt met behulp van een latex ballon, gevuld met een fijn poeder, een beetje te vergelijken met gemalen koffiebonen. Zodra de ballon gevuld wordt met lucht past de ballon zich aan de vorm van het op te pakken object aan. Zodra de lucht heel snel uit de ballon gepompt wordt, wordt het maalsel (net als een vacuüm gezogen pak koffie) hard en houdt de grijper het object op deze manier stevig vast.

De oude versie van de grijprobot kon verschillende voorwerpen oppaken, een glas water inschenken, of schrijven met een pen. Nu is er een optie toegevoegd om de ballon heel snel weer met lucht te vullen, waardoor er ook basketballetjes, bowlingballetjes en dartpijltjes kunnen worden weggeschoten met de arm.

Het concept achter de grijprobot is ontwikkeld door wetenschappers van de University of Chicago onder leiding van Heinrich Jaeger. Zij bedachten het idee achter het hard worden en zacht worden van gemalen materiaal, geïnspireerd op gemalen koffie. Engineers van Cornell ontwikkelden de prototypes van de grijper en bedachten onder leiding van Hod Lipson enkele nieuwe functionaliteiten.

(Video gemaakt door John Amend en Hod Lipson, Cornell University)  

bron: University of Chicago