Categories: Actueel

Spin-specialist krijgt Descartes-Huygensprijs

Bibes is gespecialiseerd in dunne-filmoxides en het gebruik hiervan in spintronica.

De twee nanotechnologen krijgen de prijs voor hun excellente onderzoek en hun bijdrage aan de Frans-Nederlandse samenwerking. Het bijbehorende geldbedrag van 23.000 euro is bestemd voor een verblijf als gastonderzoeker in Nederland, respectievelijk in Frankrijk.

Bibes

Manuel Bibes (1976) is een materiaalwetenschapper die metaaloxides bestudeert. Hij is onderzoeksdirecteur van het instituut Unité Mixte de Physique, een samenwerkingsverband tussen elektronicaonderneming Thales en de Franse overheidsorganisatie voor fundamenteel onderzoek CNRS.

Bibes is bekend vanwege zijn onderzoek aan zogeheten dunne-filmoxides en het gebruik hiervan in spintronica. Ondanks zijn nog jonge leeftijd is hij een van de topwetenschappers van zijn veld. Hij heeft meerdere octrooien op zijn naam staan, hij publiceert veelvuldig in de allerbeste tijdschriften en hij ontving onder andere een ERC Consolidator onderzoekssubsidie.

Bibes wil zijn Descartes-Huygensprijs gebruiken om drie maanden lang onderzoek te doen bij het Center for Cognitive Systems and Materials van de Rijksuniversiteit Groningen. Ook zal hij de nanolaboratoria van de Universiteit Twente bezoeken. De drie organisaties willen hun expertise bundelen en zo onder andere elektronica ontwikkelen die weinig stroom verbruikt.

Vanmaekelbergh

Daniël Vanmaekelbergh (geboren in 1958 in België) is hoogleraar Gecondenseerde Materie en Oppervlakken aan het Debye Instituut van de Universiteit Utrecht. Hij schreef ongeveer 250 wetenschappelijke artikelen in internationale toptijdschriften. Hij ontving diverse grote Europese en Nederlandse onderzoeksbeurzen, waaronder een ERC Advanced Grant voor zijn onderzoek naar de chemie en fysica van vaste stoffen.

Vanmaekelbergh wil met de Descartes-Huygensprijs de samenwerking versterken met onderzoeksgroepen in Lille, Grenoble, Parijs en Bordeaux. Een doel van de samenwerking is het ontwikkelen van een speciaal soort halfgeleider met een zogeheten Dirac-type band. In Utrecht wordt deze halfgeleider opgebouwd uit nanokristallen. In Lille en Bordeaux wordt de halfgeleider geëtst met behulp van nanolithografie.

Redactie Engineersonline

Recent Posts

De Fransen introduceren een e-bike zonder … accu

De Pi-Pop is een e-bike zonder de gewone energiecellen. Hij werkt op kracht zonder lithium-ion,…

3 dagen ago

Kwantumuitdaging wordt anderhalve kilometer onder de grond opgelost

Straling vanuit de ruimte is een uitdaging voor kwantumcomputers, omdat hun rekentijd beperkt wordt door…

3 dagen ago

Max van Haastrecht nieuwe directeur KSB Nederland

Na meer dan 40 jaar voor KSB te hebben gewerkt, gaat directeur Nico Gitz binnenkort…

3 dagen ago

3T Electronics & Embedded Systems breidt uit met nieuwe locatie in Drachten

3T Electronics & Embedded Systems, onderdeel van de Kendrion Group, heeft een nieuwe locatie in…

3 dagen ago

Beveiligingssysteem schiet onbekenden de tuin uit met paintballs – of traangas (video)

Een nieuw huisbeveiligingssysteem schiet indringers de tuin uit met paintballs of traangas. Het is te…

3 dagen ago

7 projecten krijgen subsidie voor de productie van volledig hernieuwbare waterstof

Om ervoor te zorgen dat er steeds meer hernieuwbare waterstof wordt geproduceerd in Nederland en…

3 dagen ago