Special Awards Goed Industrieel Ontwerp 2018

Op 7 november werden in het Cube design museum te Kerkrade alle Erkenningen Goed Industrieel Ontwerp 2018 gepresenteerd en de Special Awards uitgereikt. Hieronder richten we de spotlights op de Special Awards.

Special Award Materiaal
De opvallende Delta fiets van Mokumono krijgt van de jury een Special Award voor Materiaal. Het frame van deze fiets bestaat uit twee diepgetrokken platen aluminium, die aan elkaar zijn gelast. Dit levert een lichtgewicht en sterk frame op met een uniek design.

Special Award Respect
De Special Award voor Respect gaat naar LEA, de Lean Empowering Assistant, een robot-rollator voor de zorgsector. Ontwerpbureau Spark en Robot Care Systems ontwikkelden een communicatieve zorgrobot die zowel veiligheid als zelfstandigheid biedt. In Product magazine editie 1/2018 besteedden we al uitvoerig aandacht aan deze fraaie vinding.

Special Award Ergonomie
Flex/design ontvangt de Special Award voor Ergonomie voor de snoeptomatendispenser. Het apparaat werd ontwikkeld voor de telersvereniging Harvest House, dat de dispenser in supermarkten plaatst.

 

Special Award Functionaliteit
De Special Award voor Functionaliteit is voor Mobike. Het Amsterdamse ontwerpbureau Springtime Design maakte voor Mobike een elektrische huurfiets, speciaal bedoeld voor gebruikers met weinig fietservaring. De e-bike heeft een topsnelheid van 20 km/u en een bereik van 70 km.

Special Award Vormgeving
Dock Four krijgt de Special Award voor Vormgeving voor zijn Stylepad. Het bedrijf kwam op het idee om van het mood board een interieurproduct te maken, geschikt voor zowel woning- als projectmarkt. Het modulaire wandmeubel kan in tal van kleuren, prints en materialen worden uitgevoerd.

Special Award Originaliteit
Aan de brievenbus valt meer te innoveren dan je op het eerste gezicht zou denken, merkte de jury bij het beoordelen van Homebox. Daarom kende zij de Special Award voor Originaliteit toe aan dit product. In opdracht van Trim Trading ontwierp ontwerpbureau Promea een brievenbus die de warmte binnen houdt en de kou buiten.

Special Award for Excellence
De Special Award for Excellence gaat naar Flex/design voor de Lely Astronaut A5 melkrobot. Het ontwerpbureau verzorgde de vormgeving van de vijfde versie van Lely’s melkrobot. Een belangrijke verandering t.o.v. het vorige model is de toepassing van elektromotoren in plaats van pneumatische aandrijving. Het resultaat is een stillere en efficiëntere installatie, die voor rust in de stal zorgt. Dit draagt niet alleen bij aan de gezondheid en het welzijn van de koe maar komt ook de melkproductie ten goede.