Solar Team Twente presenteert nieuw ontwerp

Het Solar Team Twente heeft het ontwerp van de nieuwe zonneauto gepresenteerd aan partners en de pers. Met de nieuwe zonneauto wil het team in oktober 2013 als eerst de finishlijn van de World Solar Challenge in Australië passeren.

De auto is iets slanker dan de 21 Connect van vorig jaar en kent hetzelfde vleugelprofiel als ‘cabine’ voor de coureur.  Eerder al werd bekend dat de auto dit jaar voor het eerst vier wielen heeft. Dit als gevolg van wijzingen in het reglement van de World Solar Challenge.

Tijdens de officiële presentatie in Enschede werd het schaalmodel van de zonneauto onthuld. Het rode doek mocht er eindelijk af. Ook werd er een 3D-film over het ontwerp vertoond. Bij het ontwerp is de nadruk gelegd op aerodynamica en gewicht. Ondanks het feit dat de auto vier wielen krijgt, worden op dit vlak wel verbeteringen behaald. Het materiaal waarvan de zonneauto wordt gemaakt, wordt tevens gebruikt in de ruimtevaart en formule 1. De bouw van de zonneauto wordt dit voorjaar afgerond.

Facts nieuwe zonneauto

  • Het team van zestien studenten dat de zonneauto bouwt wordt ondersteund door meer dan 100 partners en dat collectief wordt alleen nog maar groter.
  • Als gevolg van een reglementswijziging van de World Solar Challenge moet de nieuwe zonneauto op vier wielen rijden.
  • De zonneauto zal ongeveer even veel gaan wegen als twee personen.
  • De velgen van de zonneauto zijn even licht als de banden die erom heen zitten.
  • De motor van de zonneauto zit in het wiel, dit zorgt voor een minimaal verlies v energie.
  • De auto wordt draadloos aangestuurd vanuit de volgauto, die dicht achter de zonnauto rijdt, om met een optimale snelheid te kunnen rijden.
  • Wanneer de zonneauto haar gemiddelde snelheid rijdt, gebruikt deze ongeveer net zoveel als een stofzuiger. Op stand-bystand is dit net zoveel als een spaarlamp.

World Solar Challenge

Op 6 oktober start de World Solar Challenge, dé prestigieuze race voor auto’s die rijden op zonne-energie. Meer dan 3.000 kilometer, van noord naar zuid, dwars door de Australische out back. Samen met meer dan vijftig andere internationale deelnemers rijdt Solar Team Twente met haar zelfgebouwde zonneauto door de Australische woestijn. Het team wil de race in vier dagen afleggen en overnacht in een tentenkamp in de outback.