Sokken sterker dan staal

Is het een sok, of is het een schoen? Dit schoeisel van de startup Swiss Barefoot Company is in ieder geval ontworpen om de voeten van de drager te beschermen door ze in Dyneema te wikkelen – een stof die sterker is dan staal en Kevlar.

De Free Your Feet-sokken zijn bedoeld om snijwonden en kneuzingen te voorkomen tijdens (buiten)sporten, waarbij deelnemers meestal blootsvoets moeten zijn. Denk aan watersporten, klimsporten en strandsporten. De sokken hebben handschoenachtige zakjes voor elke teen en zijn geweven van, zo beweert de Swiss Barefoot Company, ‘s werelds sterkste vezel. De Dyneema-vezel zou volgens fabrikant DSM sterker zijn dan Kevlar en 15 keer sterker dan staal. 

Waterafstotend
Het materiaal is waterafstotend en het stippenpatroon op de zool zorgt voor een goede grip op gladde oppervlakken zoals een surfplank. De sokken zijn verkrijgbaar in een standaard en een laag model voor heren en dames, en zijn gemakkelijk aan en uit te trekken. De sok heeft een elastische band aan de bovenkant om goed op z’n plek te blijven zitten.

Kiteboarder
Oprichter Dieter Hesch is zelf een fanatiek kiteboarder. Het was zijn eigen ervaring met verwondingen die hij tijdens het boarden opliep die hem ertoe aanzette deze vinding te ontwikkelen.