Social distancing in full colour

Niesscherm, spuugmuur of spatwand? Je ziet ze overal. Of eigenlijk zie je ze niet, want de sinds Covid-19 alom tegenwoordige schermen zijn kleurloos en transparant. Dat kan vrolijker, zo dacht de Australische designer en architect Zahava Elenberg, en dankzij haar ‘spugen’ we er nu vrolijk en kleurrijk op los.

Tekst: Walter Wijnhoven / Beeld: ClikclaxTM

Clikclax is een modulaire oplossing voor social distancing, geïnspireerd door het kinderspeelgoed Playplax uit de jaren 1970. Het werd in eerste instantie ontwikkeld om de terugkeer naar kantoren na de pandemie te vergemakkelijken. Tijdens het werken aan het prototype voor haar eigen kantoor, realiseerde Elenberg zich dat de brede functionaliteit en aanpasbaarheid van het systeem toepasbaar is in meerdere omgevingen. De heldere kleuren van Clikclax, ‘made in Australia’ van perspex, zijn geïnspireerd door de Australische bush.

Leuk, functioneel en flexibel

"Clikclax is niet alleen voor kantoren, het is voor elke gemeenschappelijke ruimte waar mensen samen willen komen maar veilig uit elkaar moeten blijven. Het is leuk, functioneel en flexibel", aldus Elenberg. Zij ziet inmiddels mensen overal ter wereld ‘clikclaxen’ – van kantoren en flexplekken tot scholen, hotels, bibliotheken, en aan gemeenschappelijke tafels in café’s en restaurants. Het geeft een kleurrijke uitstraling, alsof het speelgoed is dat deel uitmaakt van ons dagelijks leven. De schermen worden geleverd als een volledig aanpasbare ‘social distancing kit’ die gemakkelijk kan worden geïnstalleerd op bureaus, werkbladen en werkplekken van verschillende afmetingen. Elke kit bestaat uit een reeks van tien in elkaar grijpende perspex platen van verschillende vormen en maten plus zes onderstellen, die allemaal kunnen worden gecombineerd.

niesscherm