Categories: Actueel

Sneller medicijnen ontwikkelen door nieuwe computertechnieken

In de zoektocht naar nieuwe medicijnen gebruiken wetenschappers steeds vaker computersimulaties. Simulaties kunnen van een groot aantal moleculen laten zien of deze geschikt zijn als medicijn of niet. Dit vergroot niet alleen de kans op het vinden van nieuwe of betere medicijnen, maar voorkomt ook dure laboratoriumexperimenten met moleculen die niet geschikt blijken.

Simuleren

Om het beste molecuul te vinden moet elk van de miljoenen kandidaten apart gesimuleerd worden. Deze computersimulaties kosten momenteel erg veel tijd. Medicijnen zijn meestal grote moleculen die uit heel veel atomen bestaan. Om de simulaties efficient te kunnen uitvoeren, splitsen scheikundigen elk molecuul in stukjes op basis van chemische eigenschappen. Dit is tijdrovend handwerk dat per molecuul enkele dagen kost.

De onderzoekers van het CWI zijn er nu in geslaagd om de chemische intuïtie die scheikundigen gebruiken om het molecuul op te splitsen in een algoritme te vatten. Het algoritme gebruikt geavanceerde wiskundige methoden om het molecuul binnen een fractie van een seconde op te splitsen in groepen met de juiste chemische eigenschappen. Deze grote tijdwinst vergroot de bruikbaarheid van computersimulaties voor medicijnonderzoek enorm.

Het CWI werkt in het onderzoek samen met scheikundigen van de Vrije Universiteit Amsterdam. Vanuit de farmaceutische industrie is al veel interesse voor de nieuwe technieken.

Meer informatie: Life Sciences groep

Redactie Engineersonline

Recent Posts

Atlas is met pensioen – leve de nieuwe Atlas! (video’s)

De beroemde humanoïde robot Atlas is met pensioen gegaan. De hydraulische versie tenminste, want zijn…

1 dag ago

Nieuwe opleiding crop biotechnology en engineering zoekt samenwerking met bedrijven

Er komt geld voor vier jaar onderzoek door promovendi op het gebied van biotechnologie en…

1 dag ago

Flexibele elektronica uit de foundry?

De massaproductie van siliciumchips vindt plaats in foundries. Volgens KU Leuven en imec is dit…

1 dag ago

Nieuwe condensator kan elke seconde opladen, gedurende 300 jaar

Pacemakers, defibrillatoren, radartechnologie en elektrische voertuigen hebben allemaal condensatoren nodig. Deze elektrische componenten moeten veel…

1 dag ago

Waarom de fiets een hightech hoogstandje is

Het verstandshuwelijk van fiets en trein. Daarover gaat het promotieonderzoek van de 70-jarige Jan Ploeger.…

1 dag ago

Meer Heilind in Europa

Heilind Electronics Europe wil zijn  aanwezigheid in West-Europa uitbreiden. De verdeler van elektromechanische componenten, verbindings-…

1 dag ago