Sneller herstel dankzij robot-revalidatie

Revalidatierobot Robert is een intelligente robotarm die zelfstandig alle soorten bewegingsoefeningen kan uitvoeren. Geschikt voor patiënten voor spoedige revalidatie na een operatie of bijvoorbeeld een beroerte. Volgens Erwin Vennik, oprichter van leverancier Roboticare, is Robert echt een robot die verschil gaat maken.

Robert is ontwikkeld in Denemarken om te helpen bij revalidatie-oefeningen van de onderste ledematen. Patiënten kunnen met deze zorgrobot sneller herstellen. Dankzij de volledig gemotoriseerde robotarm kunnen diverse oefeningen worden uitgevoerd, zonder directe inzet van een therapeut. De robot bestaat uit een mobiel platform, voorzien van een zeer intelligente robotarm. Vrijwel alle menselijke bewegingen kunnen worden uitgevoerd.
 
Gebruiksvriendelijk  
Spoedig bewegen na een operatie is van groot belang, maar is vaak fysiek zwaar en tijdrovend. Niet alleen voor de patient, maar zeker ook voor de fysiotherapeut. Daarom worden vaak te weinig of te laat de noodzakelijke oefeningen en bewegingen gedaan. Deze robot kan daar op zeer gebruiksvriendelijke wijze verandering in brengen, aldus Vennik. “De intelligente robotarm wordt met een speciale band bevestigd aan bijvoorbeeld het been van de patiënt. De (fysio)therapeut doet eenmalig de gewenste oefenbeweging en de zorgrobot herhaalt vervolgens de beweging. De fysieke inzet van de therapeut wordt overgenomen door de revalidatierobot. De fysio kan dus andere oefeningen doen of patiënten helpen, terwijl de zorgrobot gewoon doorwerkt met de patiënt.”

Flexibel
Het systeem is geschikt voor een breed scala van patiënten in alle stadia van herstel na bijvoorbeeld een operatie of een infarct. Er is een individuele behandeling mogelijk, de (fysio)therapeut bepaalt zelf welke bewegingsoefeningen er worden gedaan, met of zonder weerstand en hoe lang. De revalidatierobot kan worden ingezet in één vaste behandelkamer maar kan ook naar meerdere patiëntenkamers worden gereden. Daarmee is dit systeem zeer flexibel en rendabel inzetbaar. Ziekenhuizen en revalidatiecentra kunnen bij Roboticare terecht om deze robot te kopen, te leasen of te huren. Ziekenhuizen kunnen zich ook aanmelden voor een demo-tour.

Info: www.roboticare.nl