Snel én slim: studenten maken testritje met nieuwe elektrische formulewagen

Met een testritje op het Ladeuzeplein in Leuven hebben 37 studenten van de KU Leuven en Thomas More hun nieuwe elektrische formulewagen gelanceerd, de Umicore Isaac. De innovatieve technologieën die ze gebruikten tijdens de ontwikkeling van de wagen moeten hen helpen om deze zomer hoog te scoren tijdens races op de F1-circuits van Silverstone, Hockenheim en Barcelona.

Een hoog vermogen en een laag gewicht: dat waren twee van de doelen die de studenten van Formula Electric Belgium voor ogen hadden toen ze eind september met het ontwerp van de Umicore Isaac begonnen. Negen maanden later is de wagen rijklaar. De bolide wordt op de achterwielen aangedreven door twee elektrische motoren met een totaal vermogen van 160 pk. Dat lijkt niet veel, maar de wagen weegt amper 205 kg, waardoor de kracht van de elektrische aandrijving meteen voelbaar is. "Dat lage gewicht hebben we vooral te danken aan het chassis uit koolstofvezel, dat net als bij formule 1-wagens uit één stuk bestaat en in ons geval niet meer dan 23 kg weegt", zegt Glenn Cootmans, hoofd van de chassisafdeling.

De wagen kreeg ook enkele nieuwe functies die het rijgedrag moeten verbeteren en die regelbaar zijn tijdens het rijden. Met behulp van zogenaamde ‘vectorsturing’ kunnen de twee elektromotoren onafhankelijk en optimaal aangestuurd worden, wat een tijdswinst van twee seconden per ronde kan opleveren. Een semi-actieve ophanging zorgt voor een beter contact tussen band en wegdek, en een draadloos telemetriesysteem stuurt continu data door tussen de wagen en de ingenieursstudenten in de pit. "Dit jaar bouwden we dus een wagen die niet alleen snel, maar ook slim is. Door de softwaresystemen optimaal te laten samenwerken zoeken we de fysische limieten van het racecircuit op", zegt Alexander De Baere, hoofd van de powertrainafdeling.

Innoverend ondernemen

Het project Formula Electric Belgium maakt deel uit van de postgraduaatopleiding Innoverend Ondernemen voor Ingenieurs, die studenten de kans geeft om volledig zelfstandig een onderneming op te starten en te beheren. Zo doen ze op korte tijd veel ervaring op in projectplanning en management.

Tijdens de zomer zullen de studenten deelnemen aan de Formula Student-competities in Silverstone (Engeland), Hockenheim (Duitsland) en Barcelona (Spanje), waar ze als enig Belgisch team zullen aantreden in een lijst van ongeveer zeshonderd deelnemende universiteiten.

Meer info: http://www.formulaelectric.be/

Klik hier voor twee filmpjes met de Umicore Isaac op de De Standaard-online