Smart Mobility wint mobiliteitsprijs ‘Het Gouden RAI Wiel’ 2016

De Strategic Area Smart Mobility van de TU Eindhoven heeft uit handen van minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) het Gouden RAI Wiel 2016 ontvangen. Directeur Carlo van de Weijer van Smart Mobility nam namens de TU/e de trofee in ontvangst tijdens het jaarlijkse RAI Mobiliteitsdiner. Het Gouden Wiel is een jaarlijkse mobiliteitsprijs voor personen of instellingen met een bijzondere verdiensten op het gebied van verkeer en vervoer.

De minister roemde tijdens de uitreiking de prestaties van de Eindhovense universiteit. Minister Schultz van Haegen: "Met zeven spraakmakende studententeams, diverse succesvolle startups en 200 onderzoekers levert de Strategic Area Smart Mobility een belangrijke bijdrage aan het schoner, veiliger en betrouwbaarder maken van onze mobiliteit. In dit team krijgen jonge talenten de ruimte om succesvol te zijn en om oplossingen te vinden voor maatschappelijke uitdagingen. Dat levert mooie innovaties op." 

De TU/e ziet in technologie een voorname rol bij het minimaliseren van de negatieve effecten van mobiliteit. Met onderwijs en onderzoek draagt de TU/e bij aan innovatieve technologieën voor duurzame mobiliteit. Carlo van de Weijer, directeur van de Strategic Area Smart Mobility van de TU/e: "Het is een voorrecht te werken met zulke gedreven onderzoekers en studenten. Zij werken met een bijna oneindige energie en talent aan die oplossingen die de wereld echt ten goede kunnen veranderen".

Mobiliteit en TU/e

Smart Mobility is samen met de strategic areas Health en Energy opgericht om onderzoek op maatschappelijke thema’s extra te te stimuleren. De Strategic Area Smart Mobility heeft zich in de afgelopen vier jaar hard gemaakt om nog meer en nog beter onderzoek naar Eindhoven te trekken. Momenteel zijn er ruim 200 onderzoekers bezig op het brede terrein van mobiliteit, van logistieke processen tot de ontwikkeling van zelfrijdende auto’s. Ook wordt er samengewerkt met overheden, zoals de Innovatiecentrale van Rijkswaterstaat in Helmond en bij de plannen om in Brabant het slimste verkeerssysteem te ontwikkelen.

Verkeer en vervoer

RAI reikt het Gouden RAI Wiel jaarlijks uit aan personen of instellingen die zich op nationaal of internationaal niveau onderscheiden hebben op het gebied van verkeer en vervoer of van vervoermiddelen in brede zin. Eerdere winnaars van het Gouden RAI Wiel waren: het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (2015), De Verkeersonderneming (2014), Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (2012) en Advanced Automotive Design TU Delft (2010). Pieter van Vollenhoven ontving in 2003 als eerste de prijs in zijn toenmalige positie als voorzitter van de Raad voor Transportveiligheid.