Industrie 4.0 opent de deur naar ongekende innovaties en economische groei. Slimmere industriële systemen maken uitgebreide automatisering mogelijk, maar brengen ook nieuwe risico’s en uitdagingen met zich mee. In de maak- en procesindustrie neemt het aantal cyberincidenten snel toe.

Volgens een rapport van Kaspersky uit 2024* heeft 94 procent van de Nederlandse industriële bedrijven in de afgelopen 12 maanden een cybersecurity-incident meegemaakt. Voor 41 procent leidde dit tot een ernstige verstoring. Dit benadrukt het belang van bewustwording en goede voorbereiding.
Om industriële bedrijven in 2025 beter te wapenen tegen cyberdreigingen, is inzicht in het dreigingslandschap essentieel. Wat zijn de grootste risico’s? Hieronder een overzicht.
Innovatie
Innovatie speelt een cruciale rol in de industrie, met investeringen in AI, kwantumcomputing, biotech en telecommunicatie. Tegelijkertijd nemen de cyberdreigingen toe. Hackers en ransomwaregroepen richten zich op intellectueel eigendom, niet alleen binnen organisaties, maar ook in hun supply chain. Onvoldoende beveiligde productielocaties vormen aantrekkelijke doelwitten.
Geopolitieke spanningen en cyberdreigingen
Sancties beperken de toegang tot geavanceerde technologie, waardoor sommige landen illegale methoden inzetten om intellectuele eigendom te bemachtigen. Uit onderzoek blijkt dat 36 procent van de grote industriële bedrijven in de energie-, productie, olie- en gassector in Nederland te maken had met cyberincidenten en diefstalpogingen, met name in de energiesector (43 procent).
Nieuwe technologieën, nieuwe risico’s
AI en kwantumcomputing optimaliseren productieprocessen, maar brengen nieuwe kwetsbaarheden met zich mee, zoals:
• Dataverlies en ongewenste toegang tot vertrouwelijke informatie.
• Gijzeling van AI-modeldata, wat productieprocessen kan ontwrichten.
• Cybercriminelen die AI gebruiken om aanvallen effectiever uit te voeren.
Verouderde technologie en beveiligingsproblemen
Veel operationele technologie (OT) draait op oude systemen zonder updates of beveiligingspatches. Criminelen maken misbruik van slecht beveiligde industriële netwerken en IoT-apparaten. IoT-kwetsbaarheden vormen volgens 22 procent van de Nederlandse industriële bedrijven de grootste dreiging.
Leveranciers en supply chain als zwakke schakel
Niet alle technologie- en softwareleveranciers investeren voldoende in security. Een enkele kwetsbare schakel in de toeleveringsketen kan grote gevolgen hebben, zoals blijkt uit de aanval op CDK Global, die meer dan een miljard dollar kostte. Lange supply chains en verouderde technologieën vergroten dit risico.
Bewustwording en actie noodzakelijk
De gedachte dat industriële netwerken onzichtbaar zijn voor de buitenwereld is achterhaald. Cybercriminelen hebben steeds makkelijker toegang tot industriële processen via online documentatie en digitale transparantie. Om concurrerend en veilig te blijven, moeten bedrijven cybersecurity integreren in hun innovatiestrategie en proactief risico’s beheersen.
Bron: https://industrievandaag.nl/aanvallen-industriele-systemen/