Categories: Actueel

Slimme vloer past op huis en bewoners

De basis van de CapFloor bestaat uit een raster van dunne draden dat onder het tapijt of het parket wordt gemonteerd. Rondom de draden bevindt zich een zwak elektrisch veld dat lokaal verandert als iemand op de vloer loopt. Gevaar voor de gezondheid levert het veld niet op volgens de makers. Bij de vloer gaat het om een spanning van ongeveer anderhalve volt, terwijl de spanning van een touchpad op een laptop tot 20 V kan oplopen.

Speciaal

Dat draadraster is ook meteen het speciale achter dit systeem. De techniek die onder de vloer moet worden weggewerkt is minimaal en beperkt zich tot de draden. Bij andere systemen wordt de nodige elektronica onder de vloer verwerkt de vervolgens lastig te onderhouden is. Bij de Capfloor worden de sensoren weggewerkt achter de plinten en met een klikverbinding aan het draadaster gekoppeld. Per kamer is dan alleen nog een klein apparaatje nodig dat de sensorsignalen verwerkt en naar de gebouw/domotica-installatie leidt. Daar bevindt zich ook de verwerkingseenheid die bijvoorbeeld een val herkent en hulp inroept. Alle data blijft dus binnenshuis.

Meer dan een alarm

Het systeem kan niet alleen registreren dat een inbreker zich toegang tot een woning heeft verschaft om vervolgens een alarm af te laten gaan of een bericht naar een alarmcentrale te sturen, het systeem kan ook voor andere doeleinden worden gebruikt. Het moet mogelijk worden om te registreren of iemand gevallen is in huis en hulp nodig heeft. In domotica-achtige toepassingen kan het systeem bijvoorbeeld het licht aan laten gaan als iemand een ruimte betreedt en uitschakelen als de ruimte verlaten wordt. Hetzelfde is mogelijk met het schakelen van ruimteverwarming. Ook kan met een SMS worden gemeld dat bijvoorbeeld een kleinkind ‘s nachts uit bed is gekomen of dat al lange tijd geen beweging is waargenomen maar toch de kachel nog steeds aanstaat.

Pilot

Op dit moment worden 30 appartementen en woongemeenschappen voor dementerenden van de technologie voorzien. Het systeem herkent of het een persoon of een huisdier is die door de ruimte loopt. Staan de bewoners ‘s nachts op om naar het toilet te gaan, dan gaat het licht automatisch aan zodra ze op de vloer staan. Bij de CapFloor hoort een noodsysteem met verscheidene niveaus. Blijft een persoon te lang roerloos liggen dan gaat het licht in de woning knipperen. Wordt dat niet uitgeschakeld dan worden de familie, buren en uiteindelijke de nooddienst per telefoon of SMS gealarmeerd.

http://www.igd.fraunhofer.de/

Redactie Engineersonline

Recent Posts

Atlas is met pensioen – leve de nieuwe Atlas! (video’s)

De beroemde humanoïde robot Atlas is met pensioen gegaan. De hydraulische versie tenminste, want zijn…

8 uur ago

Nieuwe opleiding crop biotechnology en engineering zoekt samenwerking met bedrijven

Er komt geld voor vier jaar onderzoek door promovendi op het gebied van biotechnologie en…

10 uur ago

Flexibele elektronica uit de foundry?

De massaproductie van siliciumchips vindt plaats in foundries. Volgens KU Leuven en imec is dit…

10 uur ago

Nieuwe condensator kan elke seconde opladen, gedurende 300 jaar

Pacemakers, defibrillatoren, radartechnologie en elektrische voertuigen hebben allemaal condensatoren nodig. Deze elektrische componenten moeten veel…

11 uur ago

Waarom de fiets een hightech hoogstandje is

Het verstandshuwelijk van fiets en trein. Daarover gaat het promotieonderzoek van de 70-jarige Jan Ploeger.…

11 uur ago

Meer Heilind in Europa

Heilind Electronics Europe wil zijn  aanwezigheid in West-Europa uitbreiden. De verdeler van elektromechanische componenten, verbindings-…

17 uur ago