Slimme tafeltennis-batjes zorgen voor muzikale begeleiding (video)

Word je wel eens uitgenodigd voor een potje tafeltennis en sla je dan tegen heug en meug een balletje mee? Dan is er nu een pingpong-setje dat het spelplezier aanzienlijk kan verhogen. Speciale batjes met ingebouwde contactmicrofoons registreren wanneer je het balletje hebt geraakt en remixen muziek op basis van je speltempo.

De tafeltennisuitrusting, Ping Pong FM genaamd, vertraagt de muziek als je te langzaam terugslaat en andersom: als je reageert met een agressieve topspin, dan gaat het tempo van de muziek omhoog.  Je kunt proberen om je spel aan te passen aan de maat van de muziek, maar ook om een waanzinnige of prachtige remix te creëren..

Het microfoonsignaal wordt verwerkt door een Arduino, die is ingebouwd in een retro radiobehuizing en die luistert naar signalen boven een bepaalde drempelwaarde. De Arduino communiceert met een andere computer, waarop de game app draait. Deze app houdt het tempo van het spel bij en past de snelheid van de muziek aan. De app geeft ook visuele terugkoppeling in de vorm van animaties op het scherm. De speler kan kiezen uit een jukebox-achtige verzameling songs.

Dit merkwaardige project is bedacht door een heel team van ontwerpers: Mark Wheeler, Christopher Arzt, Alaa Mendili, Camille Durand, Kevin Bleich, Demetre Arges, Paul Williamson, Graham Bullis, Catherine Schultz, Brandon Hilliard, Les Hilliard en Tyler Coray. Onder het motto ‘keep the Ping Pong Party Pumping’ kun je kiezen uit allerlei soorten muziek, met verschillende moeilijkheidsgraden,

Ping Pong FM is nog geen massaproduct, maar het team zoekt een partner die kan helpen het spel te introduceren op evenementen en feestelijke gelegenheden, of op een meer permanente locatie.

Dus als je een startup bent begonnen en je concurrentie wilt overtreffen in ‘cool’-heid, dan ligt hier een kans…