Slimme robots voor MKB dank zij EU-project

Het EU-project SMErobot heeft geleid tot robots die specifiek geschikt zijn voor het MKB. Vier prototypes zijn uitgebreid getest, waronder een robot, die in vijf minuten kan worden geprogrammeerd voor een nieuwe opdracht.

Automatisering blijkt vaak nog onbereikbaar voor Europese kleine en middelgrote ondernemingen. De standaard commerciële robots zijn vaak te duur voor bescheiden oplossingen en te groot voor de beoogde productieruimte. Vaak zijn ze bovendien niet eenvoudig aan te passen voor de verschillende taken die nodig zijn op de bedrijfsvloer.

  

SMErobot

Met de focus op deze behoeften, is in 2009 het EU-gesubsidieerde SMErobot-project gestart door een consortium van dertig bedrijven, onder leiding van Fraunhofer IPA. Verder waren onder meer bedrijven van de partij als GPS Gesellschaft für Produktionssysteme, ABB Automated Technologies Robotics, Kuka Roboter, Reis Robotics Maschinenfabrik, Güde en Visual Components.

"SMErobot, waarbij SME staat voor small and medium sized enterprise, ontwikkelde betaalbare, modulaire en interactieve robots, die eenvoudig zijn te installeren en te bedienen", zegt coördinator Martin Hägele van het Duitse Fraunhofer IPA. Het project heeft blauwdrukken opgeleverd waarmee Europese fabrikanten nieuwe robots kunnen ontwikkelen voor kleine en middelgrote ondernemingen én technische specificaties voor de ontwikkeling van software waarop de robots draaien.

Werkende modellen

Partners in het SMErobot-project hebben sinds 2009 gewerkt aan vier prototype robots. Eén daarvan is ingezet bij Norton Cast Products in het Britse Sheffield, waar de nieuwe ontwikkelde robot werd gebruikt voor het afwerken van metalen gietstukken. Bij de auto-onderdelenfabriek van Hirschvogel Umformtechnik’s in het Duitse Denklingen installeerde SMErobot in drie dagen een robot. De medewerkers waren met deze robot in staat om te schakelen tussen verschillende soorten taken op één dag. De robot met 3D-vision technieken was in staat willekeurig geplaatste objecten uit een kist te zoeken en te pakken, ook wel ‘bin picking’ genoemd.

Een derde robot werd geïnstalleerd bij Paul Treffler Stahl- und Maschinenbau, in de buurt van Augsburg. De robot is daar getest op het lassen van diverse onderdelen voor landbouwmachines. Bij het omschakelen naar nieuwe lastaken, kon deze door de lasoperator binnen vijf minuten worden geherprogrammeerd. Ze gebruikten daarvoor software-tools, samen met tactiele en 3D-grafische interfaces.

Tot slot is bij Schreinerei Som in Michelstadt een veelzijdige houtbewerkingsrobot geïnstalleerd voor diverse taken, zoals frezen, lijmen en oppervlaktebehandeling van het hout. De houtbewerkers waren met deze robot in staat om snel te schakelen tussen taken voor kleine productie-runs van tussen de een tot tien items met hulp van invoer met de hand.

"Deze nieuwe robots kunnen een groot aantal bedrijven helpen, zowel voor de bewerking van hout, metaal, rubber, keramiek of kunststof, of voor het boren, frezen, monteren of oppervlaktebehandelingen", concludeert Hägele. Het EU project gaat tot december 2015 verder als SMErobotics , dat ook wordt gecoördineerd door het Fraunhofer IPA. In die periode wordt er gewerkt aan de interactie tussen mens en robot.

http://www.smerobot.org/