Categories: Actueel

Slimme elektrodes verhogen effectiviteit dampcondensatie met electrowetting (video)

De onderzoekers gebruiken slim gestructureerde elektrodes om meer controle uit te oefenen op de beweging van de druppels. Daardoor groeien minuscule druppels sneller tot een druppel waarop de zwaartekracht grip heeft. Dat levert een versnelde condensatie en vergroting van vermogen op.

Electrowetting

Electrowetting is het manipuleren van kleine hoeveelheden vloeistoffen op oppervlakten met behulp van elektrische spanning. Door de spanning is de vloeistof te beïnvloeden in vorm en positie, waardoor nieuwe toepassingen ontstaan. Een typisch voorbeeld is de vloeibare lens die in mobiele telefoons en camera’s toegepast wordt. Door de elektrische spanning wordt de vorm van de lens gemanipuleerd, waarmee je kan scherp stellen of in- en uitzoomen.

Er zijn vele mogelijkheden voor toepassing van electrowetting, waaronder in lab-on-a-chip instrumenten en nieuwe typen elektronische displays. Met dit onderzoek kan het ook worden ingezet voor fog harvesting of in microkoelers, die krachtiger en efficiënter worden door toepassing van electrowetting.

Verder onderzoek

Hoogleraar Frieder Mugele: "We hopen dat deze resultaten een opstapje vormen naar verder onderzoek naar toepassing van elektrisch gecontroleerde condensatie." De onderzoekers zijn in het bijzonder geïnteresseerd in het verkennen van de grenzen van het verhogen van condensatie en de toepassing daarvan in de praktijk. "In de huidige opstelling zijn we er in geslaagd 50% verhoogde condensatie te realiseren, in een vervolgonderzoek willen we dit verder uitbreiden. Waar de grens ligt, is nu nog moeilijk in te schatten."

Redactie Engineersonline

Recent Posts

Nieuwe isolatieweerstandstesters van Fluke 1535 i 1537

Megaohmmeters op batterijen. Het aanbod werkplaatsuitrusting van TME omvat onder meer professionele apparaten van Fluke.…

3 dagen ago

Op het juiste niveau: innovatie door de HCX oliepeilglazen-serie

De HCX oliepeilglazen van Elesa+Ganter bieden een geavanceerde oplossing voor industrieel onderhoud en productie. Deze…

3 dagen ago

Fusie-energieapparaat bereikt temperatuur van 37 miljoen graden

Een kleinschalig en compact apparaat, Fuze, gebouwd door de Amerikaanse startup Zap Energy heeft plasma…

4 dagen ago

Festo BionicBee  vliegt autonoom in een zwerm

Al 15 jaar is het Festo Bionic Learning Network gefascineerd door vliegen. Het team heeft…

4 dagen ago

Het eind van de kwantumtunnel

Kwantummechanische verschijnselen zoals radioactief verval, of algemener: ‘tunnelen’, vertonen intrigerende wiskundige patronen. Twee onderzoekers aan…

4 dagen ago

Nanofotonische glasvezelsensor-oplossing om het ultrakleine te detecteren

Een nieuwe ultragevoelige glasvezelsensor kan deeltjes met een diameter tot 50 nanometer detecteren. In de…

4 dagen ago