Skaten met een accuboormachine

Tien studenten werktuigbouwkunde van de TU Eindhoven volgden afgelopen week een speciale ‘cursus elektrisch skateboard’. Gedurende vijf dagen leerden zij hoe ze met behulp van een accuboormachine zelf een elektrisch skateboard konden bouwen. De cursus werd georganiseerd door de Vervaardigingscommissie van de studievereniging WSV Simon Stevin van de TU/e. Die kreeg daarbij hulp van Bosch Power Tools, die de nodige boormachines ter beschikking stelde.

De Vervaardigingscommissie heeft als taak handleidingen te schrijven voor een voorwerp dat de studenten zelf kunnen maken. Dat kan variëren van een ligfiets tot een elektrisch skateboard. Daarnaast organiseert de commissie ook cursussen om de studenten de benodigde technieken te leren beheersen. Belangrijkste doel is de studenten praktische ervaring te laten opdoen.

Luuk Poort en Thijs van der Linden van de commissie leggen uit: "We waren op zoek naar een uitdagend, maar realistisch voorwerp. We willen de studenten technisch uitdagen, maar hen ook een voorwerp meegeven waar ze iets aan hebben. Een elektrisch skateboard is niet alleen een praktische, mechanische ervaring, maar vereist ook elektronische kennis."

De commissie ging begin juni aan de slag met de ontwikkeling van een prototype. Pas toen dat helemaal goed zat, werd begonnen met het schrijven van de handleiding.

Stap voor stap

"Het prototype moest duidelijkheid scheppen over wat er bij het maken van het skateboard allemaal komt kijken. Het werd aangedreven door een standaardmodel accuboormachine uit de bouwmarkt. Met een afstandsbediening werd het vermogen geregeld en dat werd via belt pulley overgedragen op de wielen. Behalve de wielen was alles aan het prototype zelf ontworpen en gemaakt. Toen het prototype klaar was, hebben we gekeken welke aanpassingen nodig waren voor de accuboormachines van Bosch. Op basis van deze aanpassingen hebben we dan onze handleiding geschreven", licht Thijs toe.

De handleiding legt stap voor stap, en aan de hand van foto’s met begeleidende tekst, uit hoe het elektrisch skateboard kan worden gebouwd. Er is duidelijk beschreven waarop bij het ontmantelen van de boormachine of het in elkaar zetten van de elektronica moet worden gelet en hoe de accuhouder moet worden gemaakt. Ook wordt er vermeld hoe de benodigde machines, zoals de kolomboor, cirkelzaag of decoupeerzaag ingesteld moeten worden.

De cursus zelf is heel praktijkgericht. Het elektrisch skateboard word stap voor stap gemonteerd en getest. De commissieleden begeleiden de studenten tijdens de cursus, maar het doel van de handleiding is dat iedereen zonder hulp een skateboard kan maken.

Als afsluiter van de cursusweek werd een race gehouden. Een elektrisch skateboard met accu van een boormachine haalt met gemak 20 kilometer per uur, aldus Thijs van der Linden.

Steun van Bosch

De vervaardigingscommissie klopte bij Bosch Power Tools aan voor de sponsoring van de accuboormachines. Het bedrijf leverde zes accuschroefboormachines voor de doe-het-zelf-markt en vier professionele accuboormachines.

"Het zijn de krachtigste accuboormachines uit ons assortiment, zowel voor professionals als voor doe-het-zelvers. Voor het aandrijven van een elektrisch skateboard moeten zowel de accu als de motor voldoende vermogen leveren. En met deze toestellen is dat absoluut geen probleem," licht Jacqueline Schippers, senior brand manager Bosch Power Tools DIY.

"We hebben niet lang getwijfeld om dit project te steunen. Het stemt me tevreden dat zowel de vervaardigingscommissie als de deelnemende studenten zo enthousiast waren over dit project en onze toestellen.  Wij moedigen dergelijke creatieve en praktijkgerichte acties graag aan. Wij zijn in Nederland regelmatig op zoek naar pas afgestudeerde werktuigbouwers. Deze studenten gaan later misschien niet voor Bosch Power Tools werken, maar zij hebben toch al uitgebreid kennisgemaakt met de technologie en kwaliteit van de producten van Bosch", aldus Stefaan Bourgonjon, sales director Bosch Power Tools Benelux.