Sinterklaas-cadeausuggestie: een kakkerlak (video)

Het Sinterklaas- of kerstcadeau bij uitstek voor kinderen van hightech-geeks is een kakkerlak. Voor niet-geeks vraagt dat misschien om enige uitleg: Dash is een op kakkerlakken geïnspireerde robot ter grootte van een smartphone.

De kakkerlak-robot is ontsproten aan het Berkeley Biomimetic Millisystems Lab. Dit laboratorium houdt zich bezig met de emulatie van dierlijke eigenschappen in kleine robotjes, die later als zwermen zouden kunnen functioneren. Het inbouwen van de snelheid en wendbaarheid van een kakkerlak in een robotstructuur bleek goedkoper dan dit proberen te repliceren met software.

Gevoelige snaar 

Nu appeleren robotzwermen noch kakkerlakken aan de diepste verlangens van de consument, maar kennelijk raakte het laboratorium met de betaalbare Dash-protoypen toch een gevoelige snaar bij hightech-liefhebbers. De vraag bleek zo groot, dat is besloten om een spinoff-bedrijf op te zetten: Dash Robotics. Via een Kickstarter-achtige campagne is een betaversie van de robot beschikbaar voor slechts $ 65, een lage prijs voor zo’n stukje geavanceerde technologie.  

Educatief

De koper moet thuis nog een paar assemblagehandelingen verrichten, maar dat wordt slim aangeprezen als een mogelijkheid voor kinderen (en hun ouders) om eigenhandig ervaring op te doen in de robotica. De rondscharrelende robot kan worden bestuurd via een iOS app met een actieve Bluetooth-verbinding. Dash heeft een lichtsensor aan boord en rent, als een volwaardige kakkerlak, weg van fel licht. Hij stuurt zichzelf met behulp van een gyroscoop  en ontwijkt muren en obstakels dank zij infrarood-emitters en -sensoren. Ook overleeft hij een val van grote hoogte, bijvoorbeeld van de achtste verdieping van  een gebouw.

Kinderen vinden het ongetwijfeld leuk om de robot op weg te helpen. Hun geek-ouders vallen waarschijnlijk vooral voor de  Arduino-compatibele microcontroller in Dash, met open toegang voor hackers. Een mooi cadeautje dus, voor ouders en kinderen Maar dan wel voor december 2014: het elektronische ongedierte komt pas in april op de markt…

Bron: Singularity Hub