Singularity University vestigt zich in Eindhoven

De Singularity University uit Silicon Valley gaat in Eindhoven een Nederlandse vestiging openen, de eerste van de SU buiten Amerika. De Nederlandse vestiging, die in november moet openen, zal zich vooral richten op Health, Mobility, Water en Agrifood, sectoren waarin Nederlandse wetenschappers en bedrijven tot de wereldtop behoren.

De komst van de Singularity University is het resultaat van een gezamenlijke inspanning van de gemeente Eindhoven, het ministerie van Economische Zaken, de gemeenten Amsterdam en Rotterdam, Health Valley/de Radboudumc in Nijmegen, Deloitte en de Nederlandse ambassadeur van de SU, Yuri van Geest.

Burgemeester Rob van Gijzel en de CEO van SU, Rob Nail ondertekenden het ‘Construction Contract’ in Californië. Namens StartUpDelta, een initiatief dat buitenlandse investeerders wil aantrekken voor Nederlandse tecnho-start-ups, maakte Prins Constantijn van Oranje deel uit van de delegatie in Californië.

De Singularity University werd in 2008 gesticht door Peter Diamandis en Ray Kurzweil op het Nasa Ames onderzoekscentrum in SiliconVally, samen met verschillende corporate partners zoals Google, Nokia, Cisco, Genentech, Autodesk, ePlanet en Kauffman Foundation. De naam wordt ontleend aan een term uit de technologiewereld: het singuliere moment dat wordt bereikt wanneer de machine even slim is als de mens. Volgens de Wet van Moore verdubbelt de rekenkracht van computerchips ongeveer elke anderhalf jaar. Met de huidige technologische ontwikkelingen in gedachte zullen computers en robots dus rond het jaar 2030 net zoveel rekenkracht hebben als het menselijk brein.

De SU wil oplossingen bieden voor de zogeheten ‘grand challenges’ in onze wereld, zoals bijvoorbeeld gezondheid, klimaat, voedsel, urbanisatie en mobiliteit. Daartoe brengt het wereldwijd wetenschappers bij elkaar die technologie combineren op het gebied van kunstmatige intelligentie, robotica, biotechnologie, neurowetenschappen en nanotechnologie. Daarmee is de SU wegbereider van baanbrekende innovatie, met haar werkwijze heeft de SU al meer dan 100 start-ups opgezet en verschillende ideeën in patenten vastgelegd.