Categories: Actueel

Siemens introduceert recyclebaar windturbineblad

Voor veel onderdelen van een windturbine, zoals de toren en de gondelcomponenten, bestaan gevestigde recyclingpraktijken. Pakweg 85 procent van een windmolen kan al worden hergebruikt. Maar het hergebruik van composiet windturbinewieken is een stuk lastiger. Dit betekent dat ze nu als ze aan het einde van hun levensduur zijn veelal eindigen op de stort. Geschat wordt dat zo’n 10 procent van het vezelversterkte composietafval in Europa afkomstig is van windturbinebladen.

Met meer dan 200 GW aan nieuwe windmolencapaciteit die volgens de Global Wind Energy Council tegen 2030 offshore geïnstalleerd zal zijn, is het een goed idee om snel recycleerbare oplossingen te introduceren. Bovendien verwacht de Siemens-dochter dat volledige recycleerbaarheid van projecten in de toekomst een marktvereiste wordt.

Het bedrijf heeft onlangs een duurzaamheidsvisiegelanceerd. Hierin kondigt het aan om tegen 2040 volledig recyclebare windmolens te kunnen maken. "Ons streven is om windturbines te produceren die 20-30 jaar lang hernieuwbare elektriciteit kunnen opwekken. Wanneer ze het einde van hun nuttige levensduur bereiken, kunnen we de materialen scheiden en gebruiken voor nieuwe relevante toepassingen. De RecyclableBlade is een grote stap in die richting en een eind op weg naar ons doel van 2040," aldus Gregorio Acero, Hoofd Kwaliteitsmanagement & Gezondheid, Veiligheid en Milieu.

De productie van een windmolenblad in Aalborg.

Productieproces

De wieken van windturbines worden gemaakt van een combinatie van materialen die samen met hars tot een sterke en flexibele lichtgewichtstructuur worden gegoten. Hierbij wordt gebruikgemaakt van glas- en koolstofvezel, een kern van hout of PET en een harssysteem. Aan het einde van de technische levensduur is het de uitdaging de hars van de andere componenten te scheiden.

Siemens maakt windmolenbladen uit één stuk met een glasvezelversterkte epoxyhars. De glasvezelversterking wordt te drogen gelegd met behulp van een speciale opstelling met een gesloten buitenmal en een expanderende binnenmal. Als de glasvezellaminering is voltooid wordt onder vacuüm de epoxyhars onder vacuüm geïnjecteerd. Vervolgens wordt het blad, dat nog steeds in de mal zit, bij hoge temperatuur uitgehard. Hierna wordt de wiek uit de buitenmal verwijderd. De binnenste mal wordt onder vacuüm samengetrokken en uit de wiek getrokken. Het resultaat is een volledig naadloze wiek.

Nieuwe hars

Het geheim van de RecyclableBlade schuilt in een hars met chemische structuur die het mogelijk maakt om de hars efficiënt te scheiden van de andere componenten. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een verwarmde lichtzure oplossing die de eigenschappen van de andere materialen beschermt. Bij andere bestaande manieren om conventionele windturbinebladen te recyclen is dat vaak niet het geval. Na spoelen en drogen kunnen de teruggewonnen materialen op basis van hun technische eigenschappen weer hergebruikt. Hierbij kan worden gedacht aan de consumentengoederen- of automobielindustrie.

Windpark Kaskasi

Siemens Gamesa heeft inmiddels overeenkomsten gesloten met drie klanten: RWE, EDF Renewables en WPD. RWE gaat als eerste in Duitsland de recyclebare wieken testen en toepassen in het Kaskasi-windmolenpark ten noorden van Helgoland. Hier komen38 Siemens-windmolens te staan met een vermogen van 342 MW. Hoeveel windmolens met de nieuwe wieken worden uitgevoerd is niet bekendgemaakt. Het offshore windmolenpark moet eind 2022 volledig in bedrijf zijn.

Redactie Engineersonline

Recent Posts

De Fransen introduceren een e-bike zonder … accu

De Pi-Pop is een e-bike zonder de gewone energiecellen. Hij werkt op kracht zonder lithium-ion,…

3 dagen ago

Kwantumuitdaging wordt anderhalve kilometer onder de grond opgelost

Straling vanuit de ruimte is een uitdaging voor kwantumcomputers, omdat hun rekentijd beperkt wordt door…

3 dagen ago

Max van Haastrecht nieuwe directeur KSB Nederland

Na meer dan 40 jaar voor KSB te hebben gewerkt, gaat directeur Nico Gitz binnenkort…

3 dagen ago

3T Electronics & Embedded Systems breidt uit met nieuwe locatie in Drachten

3T Electronics & Embedded Systems, onderdeel van de Kendrion Group, heeft een nieuwe locatie in…

3 dagen ago

Beveiligingssysteem schiet onbekenden de tuin uit met paintballs – of traangas (video)

Een nieuw huisbeveiligingssysteem schiet indringers de tuin uit met paintballs of traangas. Het is te…

3 dagen ago

7 projecten krijgen subsidie voor de productie van volledig hernieuwbare waterstof

Om ervoor te zorgen dat er steeds meer hernieuwbare waterstof wordt geproduceerd in Nederland en…

3 dagen ago