Siemens en Shell gaan samenwerken aan CO2-arme, efficiënte energieoplossingen

Siemens Smart Infrastructure en Shell Global Solutions International hebben een Memorandum of Understanding (MoU) ondertekend om samen te werken aan de ontwikkeling van CO2-arme en zeer efficiënte energieoplossingen die de energietransitie ondersteunen.

Siemens en Shell gaan samenwerken aan CO2-arme, efficiënte energieoplossingen

De overeenkomst is gericht op projecten die groene waterstof produceren voor industriële toepassingen bij Shell en haar klanten, en op het versterken van de samenwerking op het gebied van biobrandstoffen en circulaire chemie.

Diesel produceren met waterstof

Het MoU komt voort uit de samenwerking bij verschillende projecten sinds 2010. Een van Shell’s belangrijkste mijlpalen op weg naar groene waterstof is bouw van het Holland Hydrogen 1-project op de Maasvlakte in Rotterdam met een capaciteit van 200 megawatt en 60 ton waterstof per dag.

Dit gaat een deel van Shell’s grijze waterstof vervangen, waarmee het energieproducten als benzine, diesel en kerosine gedeeltelijk produceert. Naarmate er meer waterstoftrucks op de markt komen en het netwerk van waterstofvulpunten voor zwaar vervoer groeit, kan de levering van groene waterstof ook hierop worden gericht om te helpen bij het koolstofvrij maken van het wegvervoer.

Siemens speelt een belangrijke rol bij de planning, bouw en uitvoering van het project, als leverancier van stroomdistributie en automatisering van onderstations. Via een onderhoudscontract zal Siemens ook betrokken zijn bij de exploitatie van de installatie, die in 2025 operationeel moet worden. De installatie zal waterstof produceren met behulp van elektriciteit die door windturbines in de Noordzee wordt opgewekt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *